Gyurcsány Ferenc kritizálja az ellenzéki vezetőket

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint nem ő, hanem az ellenzéki pártok és vezetőik felelősek a Fidesz-KDNP négy kétharmados győzelméért. Videójában több politikust is nevesített, akiket felelősségre tart a választási eredményekért.

Gyurcsány Ferenc videójában kifejtette, hogy a Fidesz-KDNP 2010 óta tartó kétharmados győzelmeiért nem ő a felelős, hanem az ellenzéki pártok és vezetőik. Gyurcsány szerint 2010-ben, amikor lemondott a miniszterelnöki posztról, az MSZP támogatottsága jelentős volt, de a választási időszakban Bajnai Gordon miniszterelnök nem vett részt a kormánypárt és a Fidesz közötti küzdelemben, és Orbán Viktort hazafinak és demokratának nevezte, ami Gyurcsány szerint felelősséget ró Bajnaira. Emellett Gyurcsány az MSZP-t, Mesterházy Attilát és Lendvai Ildikót is felelősnek tartja, mert szerinte a párt nem kommunikálta megfelelően a korábbi négy év eredményeit a választóknak.

Gyurcsány Ferenc a 2014-es választás kapcsán Vona Gábort és Schiffer Andrást hibáztatja, mondván, ha az LMP és a Jobbik együttműködött volna az ellenzékkel, akkor nem a Fidesznek lett volna kétharmada. A 2018-as választásokat értékelve Gyurcsány szerint a DK és az MSZP megértette az együttműködés fontosságát, de az LMP és a Momentum, valamint a Jobbik nem volt hajlandó együttműködni velük, ami a vereségükhöz vezetett.

A 2022-es választásokat illetően Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy az ellenzék megértette az együttműködés szükségességét, de Márki-Zay Péter kérésére ő és Dobrev Klára távol maradt a kampánytól, ami a Fidesz vezetéséhez vezetett februárban. Gyurcsány szerint a választási eredményekért nem ő, hanem az ellenzéki pártok és vezetőik felelősek, akik nem látták a felelősséget és elhárították azt.

Gyurcsány Ferenc álláspontját az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában is kifejtette, ahol a várakozásoktól elmaradó európai parlamenti választási eredmények után beszélt arról, miért nem mond le a pártelnökségről.