Cernavodai atomerőmű fejlesztése kapott zöld utat az Európai Bizottságtól

Az Európai Bizottság jóváhagyta a cernavodai atomerőmű fejlesztési tervét, amely a Duna mentén található Románia egyetlen atomerőművének bővítését jelenti.

Az energiaügyi minisztérium keddi közleménye szerint a bizottság által végzett felmérés megállapította, hogy a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es egységeinek megépítési terve összhangban áll az Euratom szerződés célkitűzéseivel. A Duna alsó, dobrudzsai szakaszán fekvő létesítmény jelenleg két blokkal rendelkezik, melyek egyenként 700 megawattos (MW) beépített teljesítménnyel bírnak. Az első blokk 1996-ban, míg a második 2007-ben kezdte meg az áramtermelést.

A Nuclearelectrica állami vállalat által üzemeltetett atomerőmű Románia beépített áramtermelési kapacitásának közel 8 százalékát, a tényleges áramtermelésnek pedig körülbelül 20 százalékát biztosítja. A bukaresti kormány tervei szerint a létesítményt két új blokkal, egyenként 700 MW-os teljesítménnyel kívánják bővíteni. Ez a fejlesztés egy 2020 októberében az amerikai kormánnyal kötött egyezmény alapján valósul meg, amely részben az US Exim Bank finanszírozásával történik. A beruházás becsült értéke 7 milliárd euró, ami körülbelül 2583,49 milliárd forintnak felel meg. A tervek szerint a 3-as blokk 2030-ban, míg a 4-es blokk 2031-ben kezdené meg a működést.