Moderna vakcina fejlesztéséhez jelentős amerikai támogatás

Az amerikai kormány közel 200 millió dolláros támogatást nyújt a Moderna vállalatnak az influenzajárvány elleni mRNS-vakcina fejlesztésének felgyorsítására, hogy megelőzze a madárinfluenza veszélyes változatának okozta egészségügyi válságot.

Az Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériuma (HHS) 176 millió dolláros támogatást ítélt meg a Modernának, amely a 2025-ben kezdődő klinikai kísérleteket fogja segíteni. Dawn O'Connell, a felkészültségért és reagálásért felelős helyettes államtitkár szerint az oltóanyag több világjárványt okozó influenzatörzs ellen is hatékony lesz, beleértve a jelenleg terjedő madárinfluenza-víruscsaládot is.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az egyik madárinfluenza vírus, a H5N1 már 12 amerikai állam 136 szarvasmarha-állományában kimutatható, és idén három mezőgazdasági dolgozót fertőzött meg. Az mRNS-technológia, amely a Moderna és a Pfizer által kifejlesztett Covid-19 vakcinák alapját képezi, gyorsan adaptálható a mutációk esetén.

O'Connell kiemelte, hogy az Egyesült Államok támogatni kívánja a Modernát abban, hogy előállítsa azokat az adatokat, amelyek szükségesek az amerikai szabályozó hatóságok engedélyezéséhez. A szerződés lehetőséget is biztosít az USA számára, hogy belföldön gyártott vakcinákat szerezzenek be és további finanszírozást kapjanak.

Valószínű, hogy nem csak a Moderna kap majd támogatást az influenzajárvány elleni mRNS-vakcinák fejlesztésére, az Egyesült Államok további bejelentéseket tervez más gyártókkal kapcsolatban is.

A hagyományos influenzajárvány elleni vakcinák fejlesztése és gyártása továbbra is folyamatban van az USA-ban. Jelenleg két vakcina-jelölt van tesztelés alatt, olyan cégekkel együttműködve mint a GSK, Sanofi és CSL Seqirus. Több százezer előretöltött fecskendőt már elkészítettek, és további 4,8 millió adag vakcina gyártását rendelték meg, amelyeknek "július közepén kellene legördülniük a gyártósorokról" – tette hozzá O'Connell.

Az amerikai döntés azután született, hogy megjelent a tejelő teheneket fenyegető H5N1 vírus. Az amerikai gyógyszerkutatási és -fejlesztési hatóság támogatását a H5N1 madárinfluenza elleni mRNS-alapú vakcina fejlesztésének és tesztelésének befejezésére fordítják majd. A megállapodás értelmében jövőbeni esetleges közegészségügyi veszélyekre is felkészülnek.

Tavaly a Moderna elkezdte a madárinfluenza elleni, mRNA-1018-as kódnevű oltásának biztonságossági és az antigén immunválaszt kiváltó hatásának (idegen szóval immunogenitásának) vizsgálatát a 18 évnél idősebb embereknél. A védőoltásnál ugyanazt az mRNS-t (messenger RNS-t) alkalmazzák, amit a vállalat koronavírus elleni vakcinájában. A vizsgálatban vírus a H5-ös és H7-es altípusa is szerepel, ezek közül a H5-ös altípus jelent meg az Egyesült Államokban a tejelő teheneknél idén márciusban. A kutatók pedig attól tartanak, hogy mivel magas a vírus előfordulásának kockázata a baromfi- és tejipari üzemekben, könnyebben mutálódhat, ami akár az emberek között is elterjedhet és világjárványt indíthat el.