Az internetfüggőség és annak következményei a fiatalokra

Az internetfüggőség nem csupán önmagában jelent problémát, hanem további függőségek kialakulásához is vezethet a serdülőknél, ráadásul globális szinten is egyre nagyobb kihívást jelent – állapítja meg egy friss brit kutatás.

A University College London (UCL) kutatói által végzett tanulmány szerint az internetfüggő fiatalok agyában bekövetkező változások újabb addiktív viselkedésekre hajlamosíthatják őket. A PLOS Mental Health folyóiratban közzétett metaanalízis során 237, 10 és 19 év közötti, diagnosztizált internetfüggő állapotát vizsgálták meg.

Az fMRI vizsgálatok alapján az internetfüggő serdülők agyi régiói közötti kölcsönhatások változásai figyelhetők meg, mind a feladatok elvégzése, mind a pihenés időszakában. Az agy pihenés közbeni aktiválódása során egyszerre mutatkozott csökkent és fokozott aktivitás, valamint csökkent a gondolkodásban részt vevő agyrészek funkcionális összeköttetése. A kutatók szerint ezek az agyi változások negatívan befolyásolhatják a fiatalok intellektuális képességeit és mentális egészségét.

A serdülőkor kiemelten fontos életszakasz, amikor a biológiai és személyiségbeli változások mellett fokozottan ki vagyunk téve különböző függőségeknek. Max Chang, a vizsgálat vezető kutatója szerint az agyi folyamatok által előidézett negatív viselkedési és személyiségfejlődési változások közé tartozhatnak a szociális és párkapcsolati zavarok, az alvási és étkezési szokások rendszertelensége, valamint az online tevékenységekhez kapcsolódó hazugságspirál.

A Science Daily által elemzett UCL-vizsgálat rámutat, hogy az internetfüggőség világszerte egyre nagyobb problémát jelent. Az Egyesült Királyságban az emberek hetente több mint 24 órát töltenek online, a megkérdezettek fele internetfüggőnek vallja magát, és több mint a felük szerint az internetezési szokásaik negatívan hatnak az életvitelükre.

Irene Lee, a tanulmány társszerzője szerint az internet előnyökkel is bír, de ha károsan hat a mindennapi életünkre, az már problémát jelent. Lee hangsúlyozza, hogy a fiataloknak tudatos internetfelhasználókká kell válniuk, és tisztában kell lenniük a túlzott online jelenlét szociális és pszichológiai következményeivel.