Robert Fico készen áll a nyilvános szereplésre

Fokozatosan visszatérhet a munkához a szlovák kormányfő, másfél hónappal a merénylet után.

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök – jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a szlovák köztelevízió egyik politikai vitaműsorában vasárnap.

Kalinák elmondása szerint Fico egészségi állapota olyan mértékben javult, hogy már aktívan részt vett az eheti EU csúcsról, valamint a tíz nappal ezelőtt tartott informális találkozóról folytatott egyeztetésekben. Az orvosok jelenleg is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kormányfő teljes mértékben el tudja látni munkafeladatait, bár a merénylet tartós következményekkel járhat.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el merényletet. Az elkövető, a 71 éves lévai Juraj Cintula, aki négy lövéssel sebesítette meg Ficot, a helyszínen őrizetbe vették, majd a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, többek között azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.