Korrupciós vizsgálat a Thalesnél, az európai hadiipar óriásánál

A Thales cég ellen korrupció, pénzmosás és bűnszövetkezet alakítása miatt indult vizsgálat, amely állami pénzek lenyúlására irányult.

A Thales vállalatnál komoly korrupciós gyanú merült fel, ami miatt a nyomozók házkutatást tartottak a cég irodáiban Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban az elmúlt héten. A vállalat, melynek üzleti forgalma a tavalyi évben meghaladta a 18 milliárd eurót, állítólag rendszeresen megvesztegette a döntéshozókat, hogy termékeiket részesítsék előnyben.

A Thales korrupciós ügyei között szerepel egy dél-afrikai eset is, ahol Jacob Zuma volt elnök ellen folyik vizsgálat. Emellett Brazíliában 5,2 milliárd euró értékben négy tengeralattjárót építettek, ahol szintén befolyásolhatták a döntéshozókat, és egy flottatámaszpont építését is előirányozták Rio de Janeiro államban. A Thales és Brazília közötti szerződés 2008-ban jött létre, amikor Nicolas Sarkozy, Franciaország akkori elnöke megállapodott a brazil vezetőkkel négy Scorpene típusú tengeralattjáró szállításáról, melyből három már meg is érkezett.

A Thales korrupciós ügyei nem érnek véget a brazíliai szerződésnél; a cég malajziai tengeralattjáró-üzlete is vizsgálat alatt áll, noha ez egy 2002-es üzletről van szó. Továbbá, a nyomozók egy indiai üzlet kapcsán is megvesztegetés gyanúját vetették fel, ahol a Thales vállalta India Mirage harci repülőgép flottájának felújítását.

A vizsgálatot az Eurojust felügyelete alatt végzik, amely az Európai Unió jogi szervezete, és a tagállamok bűnügyi rendőrségeinek együttműködését koordinálja. A végső ítéletet Párizsban hozzák majd meg a vizsgálóbírók, akik korábban Nicolas Sarkozy volt elnök több korrupciós ügyét is vizsgálták, beleértve Kadhafi líbiai elnök 5 millió eurós kampányfinanszírozását és a katari futball-világbajnokság megszerzését érintő eseteket. Sarkozy ellen jogerős ítélet született, amely börtönbüntetést ír elő, de a politikus fellebbezett az ítélet ellen. Amennyiben mégis börtönbe kellene vonulnia, ő lenne az első köztársasági elnök Franciaországban, aki így zárja politikai pályafutását.