Új rendszer a magyar egészségügyben: marad a telefonos időpontfoglalás

Július 1-jétől a magyar egészségügyi rendszerben bevezetik az online időpontfoglalást, de a telefonos foglalás lehetősége is megmarad a szakrendeléseken. A Magyar Közlönyben közzétett információk szerint a betegek elektronikus úton is foglalhatnak majd időpontot, akár beutalóval, akár anélkül.

Az új rendelet értelmében az online lehetőség mellett kötelező lesz telefonon keresztül is fogadni a járóbeteg-szakellátásra történő időpontfoglalásokat. Az időpont módosítása vagy törlése minden nap 6 és 22 óra között lesz elérhető országos szinten.

Márciustól kezdődően a háziorvosokra hárul az a feladat, hogy a betegek helyett foglaljanak időpontot a beutalóköteles vizsgálatokra, amennyiben a páciens személyesen jelentkezik a rendelőben, és nem kívánja maga intézni az időpontfoglalást. Telefonon történő kérés esetén azonban a háziorvosok nem kötelesek időpontot foglalni. A beutaló nélküli vizsgálatoknál az orvosoknak van lehetőségük időpontot foglalni, de ez nem kötelező. A betegek továbbra is maguk is intézhetik az időpontfoglalást.

A háziorvosok szerint ez a változás jelentős pluszterhet ró rájuk, mivel naponta akár egy órával több munkát is jelenthet, és az időpontmódosításokkal, lemondásokkal is nekik kell majd foglalkozniuk.