Tour de France: Baleset a rajt előtt, versenyző három fogát törte ki

Még a 111. Tour de France hivatalos kezdete előtt baleset érte Jan Hirtet, a Soudal–Quick-Step cseh kerékpárosát, aki három fogát is elveszítette, miután összeakadt egy szurkoló hátizsákjával Firenzében.

A baleset a szombati nyitó szakasz előtti mozgolódás során történt, amikor a 33 éves bringás Firenze utcáin esett el. Patrick Lefevere, a csapat vezérigazgatója osztotta meg a hírt az X-en, ahol a baleset következményeit bemutató képek is megtekinthetők.

A csapat vezetője, Lefevere dühösen reagált az eseményre, kiemelve, hogy a csapatoknak számos szabályt kell betartaniuk, miközben egy figyelmetlen szurkoló hátizsákja könnyedén okozhat balesetet az aláírási ceremónia és a csapatbusz közötti távon.

Jan Hirt, aki Remco Evenepoel, Tadej Pogacar egyik fő kihívójának segítőjeként indult a versenyen, ennek ellenére elindult a mezőnnyel.

Yves Lampaert, Hirt csapattársa szintén kritikusan nyilatkozott az esetről, hangsúlyozva, hogy a versenyzők gyakran kapnak büntetéseket apróságokért, miközben a szervezőknek is felelősséget kellene vállalniuk az ilyen helyzetekért. A Cycling Weekly beszámolója szerint az olasz rendezők nem álltak a helyzet magaslatán a rajtnál, ahol a kordonokat kezdetben biztonságiak ellenőrizték, de a szurkolók gyorsan megkerülték az akadályt, és a csapatbuszok közelébe jutottak.

Az interjúknak fenntartott területen az újságírók nehezen jutottak el a versenyzőkhöz, mivel a nézők elfoglalták a lezárt területet. A média néhány képviselője jelentette a tömeget, de a biztonságiak azt mondták nekik, hogy nem tudnak mit tenni. „Teljes a káosz. Az emberek mindenfelé rohangálnak” – nyilatkozott Lampaert a VTM Nieuwsnak. „Mi, versenyzők rengeteg büntetést kapunk apróságokért, a szervezőknek tükörbe kellene nézniük. Ez elfogadhatatlan”.

Az idei Tour de France-t Olaszországban rendezik meg, ahol a mezőny három szakasz után tér át Franciaországba. Az első szakasza Firenzéből Riminibe vezetett, és a kerékpárosoknak 206 kilométert kellett megtenniük, 3847 méter szintkülönbséggel.