Orosz csapatok elfoglalták a Szumi települést Ukrajnában

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint elfoglalták a donyecki régióban található Szumi települést.

Az orosz erők a település elfoglalása után előnyösebb taktikai pozíciókat szereztek meg, és sikeresen visszaverték az ukrán erőket. Az érintett ukrán alakulatok a 41. gépesített dandár és a területvédelmi erők 109. dandárja voltak, amelyeket Kirovo, Leninszkoje, Szokol, Novgorodszkoje és Novoszelivka térségében állítottak meg. Oroszország bevette a donyecki Shumy falut is, amely a Kramatorszk felé vezető úton található, és amelyet az orosz hadsereg régóta szeretne megszerezni.

A Kreml nem kommentálta Donald Trump azon kampányígéretét, miszerint ő „ha elnök lesz, azonnal véget vet az orosz-ukrán háborúnak”. Trump korábban Budapesten tett látogatása során is azt állította, hogy „öt perc alatt lezárja a háborút”, ha győz. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint nem tartják fontosnak, hogy az orosz elnök figyelemmel kísérje az amerikai elnökválasztást.

Az ukrán politikai vezetés azonban nagy figyelemmel követi az amerikai elnökválasztást, és Jaroszlav Zselezniak ukrán képviselő szerint, ha Trump nyer, „nem valószínű, hogy nézni fogja Ukrajna érdekeit”.

A konfliktus kapcsán további fejlemény, hogy Belarusz megerősítette légvédelmét az Ukrajnával közös határán. Emellett a Vatikán közvetítésével Oroszország tíz orosz hadifogságban lévő katonát – köztük két papot – engedett szabadon, ami a konfliktus humanitárius aspektusára is rávilágít.