A Független Benzinkutak Szövetsége válaszol

A Független Benzinkutak Szövetsége Egyesület hevesen reagált egy korábbi cikkünkre, amely az üzemanyagárak emelkedéséről szólt, és kritizálta a kormány felhívásának állítólagos figyelmen kívül hagyását.

A Szövetség közleményében határozottan visszautasította az Index portál állításait, és kijelentette, hogy nem ők azok, akik nem veszik figyelembe a kormány felszólításait. A közlemény szerint az üzemanyagárak emelkedése nem az ő döntésük, és hangsúlyozták, hogy az ársapka miatt jelentős veszteségeket szenvedtek el.

A Szövetség reakciójában kiemelte, hogy a kormány beleszólási kísérletei ellenére a kisbenzinkutak nem képesek újabb veszteségeket elviselni, és nem hajlandók veszteséggel üzemelni. A közleményben megjegyezték, hogy a benzinkutak nem közvetlenül a kormánytól, hanem többnyire a MOL-tól vásárolják az üzemanyagot, amely a piaci jegyzésárakat követi az árak meghatározásánál.

A Független Benzinkutak Szövetsége felhívta a figyelmet arra is, hogy a környező országokban nem terhelik a kiskereskedőket extra adókkal, ellentétben Magyarországgal, ahol többek között a kiskereskedelmi adót januártól jelentősen megemelték, és az EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) címen további terheket kell fizetniük. Az egyesület szerint ezek az adók és terhek teszik nehezebbé a hazai benzinkutak helyzetét, és az összehasonlítgatásokat csak propagandának tartják.