Iránban még nem dőlt el az elnökválasztás, újabb forduló következik

A reformerként számon tartott Maszúd Peszeskján volt egészségügyi miniszter és az ultrakonzervatív Szaíd Dzsalili egykori nukleáris tárgyaló került be az iráni elnökválasztás második fordulójába, amelyet július 5-én rendeznek meg – közölte az iráni választási bizottság.

A pénteki első fordulóban Peszeskján a leadott szavazatok 42,5 százalékát szerezte meg, míg Dzsalili 38,7 százalékot kapott. Mivel egyik jelölt sem érte el a szavazatok abszolút többségét, így szükségessé vált a második forduló megrendezése. A korábban esélyesnek tartott Mohammed Baker Kalibaf, Teherán volt polgármestere csupán 13,8 százalékot ért el, míg Musztafa Purmohammadi volt belügyminiszter kevesebb mint egy százalékos támogatottságot kapott.

Az 1979-es iszlám forradalom óta ez a 14. alkalom, hogy elnökválasztást tartanak Iránban, és csak egyszer, 2005-ben volt szükség második fordulóra. A mostani választáson a részvételi arány 39,9 százalék volt, ami a legalacsonyabb érték 1979 óta.

Szisztán-Beludzsisztán tartományban, Raszk városában éjfélkor fegyveresek támadtak meg egy szavazóurnákat szállító járművet, aminek következtében két biztonsági őr életét vesztette. Az utóbbi időben több terrorcselekmény is történt a térségben, de a legutóbbi támadást még senki sem vállalta magára. A régióban a Dzsais al-Adl szunnita iszlamista csoport tevékenykedik, amely a térség függetlenségéért harcol.

Az eredetileg 2025-re tervezett elnökválasztást Ebrahim Raiszi elnök halála miatt előrehozták, aki május 19-én egy helikopterbaleset következtében hunyt el.