Gigantikus megújuló erőmű épül Kína sivatagi területén

Kína egyik vezető energiacége, a China Three Gorges Renewables Group bejelentette, hogy 80 milliárd jüan, azaz körülbelül 11 milliárd dollár értékben fektet be nap- és szélerőműparkok bővítésébe, hogy jelentős tiszta energia bázist hozzanak létre az ország belső területein.

A vállalat egy 16 gigawattos megújuló energiát és szenet integráló projektet tervez Belső-Mongóliában, amelyhez egy 5 gigawattos energiatároló is kapcsolódik majd. Ez a beruházás több mint 13,3-szor nagyobb lesz, mint a tervezett Paks 2. atomerőmű új blokkjának teljesítménye. A kínai projekt így az északnyugati régió egyik legnagyobb energetikai csomópontjává válhat.

A beruházás a kínai kormány ambiciózus tervének része, amelynek célja, hogy 2030-ig 455 gigawattnyi sivatagi megújulóenergia-projektet valósítsanak meg, melyből Belső-Mongólia részesedése 135 gigawatt lesz. A China Three Gorges anyavállalata már üzemeltet egy másik óriási projektet, a világ legnagyobb vízenergia-projektjét a Jangce folyónál.

Kína elkötelezett amellett, hogy csökkentse szén-dioxid-kibocsátását, és e célból jelentős összegeket fordít megújuló energiaforrások fejlesztésére. A tervezett projektben a megújuló energiaforrások termelése a hálózati elérhetőségtől fog függeni, míg a szénerőmű várhatóan 2027 júniusában kezdi meg működését.

Jelenleg Kína arra törekszik, hogy a tiszta energiát hatékonyan csatlakoztassa a villamosenergia-hálózathoz, azonban a szél- és napenergia rendelkezésre állásának bizonytalansága miatt egyre inkább szükségessé válik a szén felhasználása, különösen azokban az időszakokban, amikor a megújuló energiaforrások nem állnak rendelkezésre.