Valóra vált a demokraták legszörnyűbb rémálma – Tényleg visszaléptethetik Bident?

Régen járt ekkora földindulással egyetlen elnökjelölti vita az amerikai politikában. Joe Biden erőtlen teljesítménye a beszámolók szerint sokként érte a pártját és támogatóit, annak ellenére, hogy ellenfelei sem helyezték magasra Bidennel szemben a lécet. Az egyesek által a valaha volt legrosszabbként leírt vitaszereplést követően rögvest elindultak a szivárogtatások arról, hogy a demokratáknak az utolsó pillanatban új jelölt után kellene néznie, ha fel akarják venni a verseny a republikánusokkal.

Az amerikai elnöknek a CNN által megrendezett eseményen egyetlen dolga lett volna: meggyőzni a választókat, hogy van még benne elég energia és életerő, hogy 86 éves koráig az Egyesült Államok vezetője legyen. Azonban ezt nem tette meg, ami aggodalomra ad okot - nyilatkozta az elnök korábbi kommunikációs igazgatója, Kate Bedingfield.

A New York Times/Siena júniusi, vita előtt készült felmérésére pillantva egyértelmű, hogy Bidennek lett volna min javítania a megítélését illetően: a regisztrált szavazók 70 százaléka és a demokraták több mint fele ért egyet azzal, hogy Biden egyszerűen túl öreg az elnökséghez, miközben csak tízből négyen állítják ugyanezt ellenfeléről, Donald Trumpról.

Biden nem tudta sarokba szorítani Trumpot

A csörte során Bidennek csak küszködve sikerült átadnia üzeneteit, hiszen a hangja erőtlennek bizonyult az állítólagos megfázása miatt, és többször is megesett, hogy elvesztette a gondolatmenetének fonalát.

Ennyi volt Biden jelöltségének?

A megkérdezettek 67 százaléka szerint Trump nyerte a vitát, míg mindössze harmaduk vélte ezt Bidenről.

Hogyan működne Biden visszalépése?

Biden visszalépése esetén egy úgynevezett "vitatott" konvenció alakulna ki, amelyek a '80-as évek előtt teljesen szokványosak voltak a párton belüli, különböző frakciók közötti feszültségek felszínre bukása miatt.

Kik az alternatívák?

Több demokrata politikus nevét is belengették az elmúlt hónapokban, akik be tudnának ugrani az elnök helyett. Az egyértelmű B opció Kamala Harris alelnök lenne, de ő Bidenhez hasonlóan kifejezetten alacsony népszerűséggel küzd.

A már említett, vitát megelőző New York Times-kutatás alapján egyébként maguk a szavazók egyáltalán nem zárkóznak el Biden lecserélésétől, sőt: a magukat demokrataként leírók 45 százaléka számolt be arról, hogy szerinte másnak kellene képviselni a pártot képviselnie Trumppal szemben.

Hogy végül Biden mit léphet, vagy léphet-e bármit, a következő napokban befutó közvélemény-kutatási adatok változásának fényében kristályosodhat ki.

: article-1