Végtelenbe nyúló várakozás

Egy szociológiai riport keretében készült fotósorozat a kamionsofőrök pihenőidejének kevésbé ismert aspektusait mutatja be. A képek a kamionosok pihenőhelyein készültek, és bemutatják, hogyan alakítják ki ideiglenes otthonaikat a hosszú utak során, valamint mivel töltik az időt, amikor akár huszonhét órás torlódásban rekednek.

Tövissi Bence fényképei intim pillanatokat örökítenek meg, mint az étkezés, alvás és szabadidős tevékenységek, amelyek a nehéz munka mögötti emberi történeteket mesélnek el. A kamionosok életének egyik kihívását, a végtelen várakozást tárják elénk a tágabb környezeti képek és portrék együttesen. Sok sofőr több ezer kilométerre van a családjától, de vannak, akik egy gondos társ társaságában élik meg a hosszú út legszebb pillanatait is.

Az Európai Unió jogszabályai részletesen szabályozzák a kamionsofőrök pihenőidejét, amelynek célja a közúti biztonság és a sofőrök egészségének védelme. A szabályozás előírja a pihenőidő hosszát, hogy elkerüljék a fáradtságból adódó baleseteket és fenntartsák a hatékony vezetéshez szükséges koncentrációt. Azonban előfordulnak váratlan helyzetek is, amikor a sofőröknek hosszabb időre kell otthonukká alakítaniuk fülkéiket, például műszaki meghibásodások vagy határátkelőhelyeken kialakuló torlódások miatt.

A parkolókban gyakran kialakul egy közösség az együtt töltött idő alatt, ahol a sofőrök megoszthatják életük történeteit. Az azonos nemzetiségű sofőrök között akár új barátságok is szövődhetnek ezekben a rövid, de intenzív találkozásokban.

János egy több mint 24 órás záhonyi várakozás után elmondta, hogy kevés tevékenység lehetséges a várakozás alatt, és idegeskedni sem érdemes, mert attól nem halad gyorsabban a sor. Tapasztalatai szerint minden az idegeken múlik, és egy korábbi, háború miatti 3 nap 14 órás sorban állást is megemlített, mint kihívást.

József egy mentett viadal kutyával, Onoratóval osztja meg életét, aki segített neki egy nehéz időszakban. József szerint a kutya jelenléte nélkülözhetetlen társ az úton, és azóta minden utat együtt tesznek meg.

A fotók a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia BA-szakának diplomamunkájaként készültek.