Hagyjuk abba a hazaárulózást!

Önök szerint ki az igazi hazaáruló? Aki ellopja a hazánknak járó uniós pénzt, vagy aki nem akarja a NER zsebébe folyatni? Orbán Viktor hazaárulóként viselkedett, amikor külföldön a baloldali kormány ellen lázított? Lehet a NER-ben politikai karriert csinálni abból, ha hazaárulónak hívsz egy szoci kormányfőt? És egyáltalán: nem kellene a barikád mindegyik oldalán végre abbahagyni ezt a mocskos és aljas szóhasználatot? Szerintem itt az ideje.

Magyarországon a hazaárulás büntetésének komoly jogtörténeti előzményei vannak, amelyek a tizenötödik században kezdődtek a "Hármaskönyv" rögzítéseivel. A jelenleg hatályos jogszabály szerint az a magyar állampolgár, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy szervezettel kapcsolatot vesz fel, öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A múltban a hazaárulás vádja komoly konfliktusokhoz vezetett, de a kétezres évek elején már alig indult ilyen jellegű eljárás Magyarországon. Legutóbb Budaházy György ellen indult eljárás államellenes bűncselekmény miatt, de őt más jogcímen ítélték el, és nemrégiben Novák Katalin adott neki kegyelmet.

A politikai karrierek is épülhetnek a hazaárulózásra a NER-ben. Loppert Dániel például 2002-ben hazaárulónak nevezte Medgyessy Péter miniszterelnököt, amiért eljárás indult ellene, de végül megszüntették. Loppert később a Fideszbe lépett, és különböző politikai és gazdasági pozíciókat töltött be.

A "hazaárulás" kifejezés ma már gyakran használt és elhasznált szó, amelyet a politikusok is gyakran használnak. Az Országgyűlésben a 2010 és 2014 közötti időszakban használták a legtöbbet, a jelenlegi ciklusban pedig már közel három tucatszor hangzott el.

Az ellenzéki EP-képviselők nem támogatták Trócsányi László biztosi kinevezését és a fideszes EP-képviselők bizottsági vezető posztjait, amiért a kormányoldal hazaárulózni kezdett. Kocsis Máté szerint az ellenzéki EP-képviselők saját hazájuk ellen áskálódnak, míg egy publicista szerint „ellenségként” kell kezelni őket.

Orbán Viktor 2006-ban arra szólította fel az európai szövetségeseket, hogy ne nyújtsanak segédkezet a szocialista-liberális magyar kormánynak, majd később azt állította, hogy félreértették a szavait.

A NER vezető politikusai gyakran nevezik hazaárulónak az ellenzéki politikusokat, amiért azok az uniós források jogállami felhasználását követelik.

A szerző, mint korábbi EP-képviselő és politikai szemtanú, arra kéri a politikai élet szereplőit, hogy hagyják abba egymás hazaárulózását, és ne rekeszték ki a másikat a közös hazából.