Facundo Tello többé nem vezet meccset az Európa-bajnokságon

Facundo Tello argentin játékvezetőt hazaküldték az Európa-bajnokságról, miután a skót–magyar mérkőzésen elmaradt egy büntető, amit a skótok jogosnak vélelmeztek.

Facundo Tello, az argentin játékvezető, aki a dél-amerikai és európai szövetségek együttműködésének köszönhetően vezethetett meccseket az Európa-bajnokságon, nem kap több mérkőzést a tornán. Tello a Törökország–Grúzia és a Skócia–Magyarország találkozókon volt játékvezető, utóbbi mérkőzésen pedig egy vitatott büntetőhelyzet miatt került középpontba.

A skót szövetségi kapitány, Steve Clarke nyilvánosan is kritizálta Tellót, amiért csapata egy szerinte jogos büntetőtől esett el a Magyarország elleni csoportmérkőzésen. A játékvezető nem ítélt tizenegyest, annak ellenére, hogy a felvételek alapján úgy tűnt, a skót Stuart Armstrong és a magyar Willi Orbán összeakadtak. Clarke szerint "száz százalék, hogy tizenegyes volt, ezt elvették tőlünk. Egy Európa-bajnokságon talán jobb lenne, ha európai játékvezetők lennének" .

A videóbíró, Alejandro Hernández Hernández sem szólt közbe, nem javasolta Tellónak, hogy vizsgálja meg újra az esetet, így a játékvezető döntése érvényben maradt. Az UEFA a csoportkör után úgy döntött, hogy a továbbiakban sem Tello, sem Hernández Hernández és stábja nem vesz részt a bajnokság mérkőzésein.

Hernández Hernández korábban is kritika alá került egy másik mérkőzésen, az Ausztria–Franciaország találkozón, ahol egy vitatott jelenet után a francia válogatott szerzett gólt. Ausztria ellenére a csoportját megnyerte, és továbbjutott a nyolcaddöntőbe.

Az UEFA játékvezetésért felelős igazgatója, Roberto Rosetti azonban megvédte Facundo Tello döntését egy bírói eligazításon. Rosetti szerint a videóbíró is vizsgálta a skótok által kifogásolt jelenetet, és arra jutottak, hogy a bírónak nem kell visszanéznie a helyszínen az esetet. Rosetti véleménye szerint azért nem történt szabálytalanság Willi Orbán részéről, mert a skót támadó irányt váltott a magyar védő felé, és volt egy fizikai kontaktus, amikor megpróbálta versenyre késztetni a védőt. A játékvezetők főnöke szerint Armstrong kezdeményezte a „fizikai kontaktot” Orbánnal szemben, és ezért nem járt büntető a skótoknak.

Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai a svájciaktól és a házigazda németektől elszenvedett kétgólos vereség után 1–0-ra legyőzték Skóciát, így három ponttal és mínusz hármas (2–5) gólkülönbséggel fejezték be a tornát. Három éve az előző kontinensviadalon is a csoportkörben búcsúztak, akkor két ponttal negyedikek lettek Franciaország, Németország és Portugália mögött. A skótok pedig már a magyarok elleni vereséggel búcsúztak.

A nemzeti együttes legközelebb szeptember 7-én a Nemzetek Ligája negyedik idényében Németország vendége lesz Düsseldorfban.

(Borítókép: Picture alliance / Getty Images Hungary)

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!