Sportcsillagok, akik utoljára szállhatnak harcba az olimpiai aranyéremért

Vannak olyan világhírű sportolók, akiknek álom maradt az olimpiai bajnok cím, nekik soha nem adatott meg, hogy kiegészítsék az éremkollekciójukat az ötkarikás aranyéremmel. Most összegyűjtöttünk néhány sportolót, akik nem szeretnének csatlakozni ehhez a táborhoz.

Párizsban több klasszis is jó eséllyel pályázik arra, hogy 2024 júliusában és/vagy augusztusában utoljára nyílik lehetősége megkoronázni pályafutását. Novak Djokovics, a világklasszis szerb teniszező 37 éves lesz a párizsi olimpia idején, és eltökélt szándéka, hogy az ötkarikás teniszviadalon is megméresse magát ebben az évben. Djokovics 2008-ban Pekingben bronzérmet szerzett férfi egyesben, de a következő három olimpián medál nélkül maradt. A Szerb Olimpiai Bizottság június 19-én jelentette be, hogy Djokovics is indul a párizsi olimpián. A sportolót meg kellett műteni a francia nyílt teniszbajnokság negyeddöntője előtt, így kérdéses, milyen formában lesz az olimpiai torna idején.

Stephen Curry, a Golden State Warriors háromszoros bajnok kosárlabdázója, még nem járt olimpián, de nagyon szeretne olimpiai bajnok lenni. Curry a Team USA többi tagjával, köztük LeBron Jamesszel, Kevin Duranttel, Devin Bookerrel és Joel Embiiddel utazik majd a francia fővárosba. Az NBA-sztárokkal felálló csapat az elmúlt négy olimpia mindegyikén győzedelmeskedett.

Rudy Fernández, a spanyol kosárlabdázó, a 2023–2024-es szezon után visszavonul, és a Real Madridnál kívánja befejezni pályafutását. Franciaországban még egyszer, utoljára ráhajt az olimpiai aranyéremre a spanyol válogatottal. Fernández kétszer nyert világbajnokságot és négyszer Európa-bajnokságot, valamint van két elbukott olimpiai döntője és egy bronzérme.

Jimmer Fredette, a "Jimmermania" becenevű kosárlabdázó, a Milwaukee Bucks által kiválasztott játékos, aki több csapatban is megfordult az NBA-ben, Görögországban és Kínában is légióskodott. 2022-ben elkezdett 3x3-as kosárlabdázni, és kvalifikálta magát a 2024-es párizsi olimpiára. A 2023-as 3x3-as felnőtt kosárlabda-világbajnokságon ezüstérmet nyert az Egyesült Államokkal.

Lauren Jackson, az ausztrál kosárlabdázó, aki négyszer állt dobogóra ötkarikás játékokon, februárban harmadszor is lemondta a válogatottságot, majd bejelentette, hogy szívesen visszatér a válogatottba, ha magával viheti a szűk családját Európába. Jackson 24 évvel ezelőtt debütált az olimpián, és a világbajnok, háromszoros olimpiai ezüstérmes, kétszeres WNBA-bajnok sztár a pályán kívül az ausztrál szövetségben a női szakág fejlesztéséért felel.

Szeto Daija, a veterán úszó, készen áll arra, hogy hullámokat verjen a párizsi olimpián. 200 vegyesen kvalifikálta magát, és lobbizni kezdett a japán úszószövetségnél, hogy 400 vegyesen is engedjék őt rajthoz állni. Daija eddig kélt olimpián vett részt, 2016-ban bronzérmet nyert 400 vegyesen.

Perry Baker, aki eredetileg amerikaifutballista szeretett volna lenni, a rögbihez tért vissza, és már korábban elhatározta, hogy a párizsi olimpia után visszavonul. Az olimpiai programban a rögbi hétfős változata szerepel.

Taj Cu-jing, a tajvani tollaslabdázó, aki 22 évesen világelső lett, és 214 héten át senki nem tudta őt letaszítani a trónról. Az olimpiai arany még hiányzik a gyűjteményéből, és extra motiváltan utazik Párizsba.

Rigoberto Urán, a kolumbiai kerékpáros, a 2024-es olimpián indul utoljára profiként. 2012-ben a londoni olimpia mezőnyversenyén szenzációsan tekert, mégsem tudta megszerezni az aranyérmet.

Matt Anderson, az amerikai röplabdás, a riói olimpián bronzérmet nyert a válogatottal, Párizsból viszont mindenképp arannyal akar hazatérni.