Az EU újabb frontot nyitott az Apple elleni háborújában

Az Európai Bizottság folytatja a harcot a techóriásokkal, és legújabb lépésében az Apple került célkeresztbe. A bizottság hétfői megállapítása szerint az App Store nem felel meg az Európai Unió digitális piacokról szóló szabályozásának, és vizsgálatot indítanak az Apple által külső fejlesztőkre kivetett extra költségek ügyében.

Az EU szerint az Apple korlátozza a fejlesztőket abban, hogy tájékoztassák a felhasználókat az App Store-on kívüli, esetenként olcsóbb előfizetési lehetőségekről. Az Apple csak annyit enged meg, hogy a fejlesztők egy linkkel irányítsák át a felhasználókat egy külső oldalra, ahol tájékoztathatják őket az ajánlataikról. Azonban még ebben az esetben is, a linkre kattintást követő egy hétig az Apple részesedést kap minden külső vásárlásból. A bizottság szerint az Apple által felszámított díjak aránytalanul magasak, és túllépik a szükséges mértéket.

Az Apple ökoszisztémája jól működik a saját termékeivel, de más gyártók eszközeivel nem ilyen hatékony. A cég hosszú ideig nem támogatott olyan megoldást, amellyel az App Store-t megkerülve lehetett volna alkalmazásokat beszerezni az iPhone-okra. Azonban a márciusban életbe lépett szabályok miatt az Apple-nek csökkentenie kellett a jutalékát és nyitnia kellett a külső alkalmazásboltok felé.

A bizottság átadta az Apple-nek a továbblinkeléssel kapcsolatos eredményeit, és a cégnek be kell bizonyítania, hogy a megoldás megfelelő. A végső döntésre 2025. március 25-ig kell várni. Idén már másodszor fordul elő, hogy az Apple-t hasonló okokból büntetik, de az előző eset még a régi uniós jogszabályok alapján történt, és a zenei streamingszolgáltatók kezelése volt a középpontban.

A bizottság egy másik üzleti gyakorlatot is vizsgál, amely az úgynevezett alaptechnológiai díjat érinti, amit többek között a Microsoft és a Meta is kifogásolt. Az Apple megnehezíti, hogy a független fejlesztők külső alkalmazásboltot hozzanak létre iOS-re, például azzal, hogy az onnan eladott alkalmazások után első telepítésenként 54 eurócentet kell fizetniük.

Az Apple a bizottság egyik első számú ellensége, és a Google, valamint a Facebook anyavállalatával, az Alphabettel és a Metával osztozik ezen a pozíción. A cég néhány napja bejelentette, hogy a DMA miatt nem tudják/akarják idén az EU-n belül elindítani a mesterséges intelligencián alapuló újításaikat, mivel attól tartanak, hogy a DMA interoperabilitási követelményei veszélyeztetik a termékeik integritását, a felhasználók magánéletét és adatbiztonságát. Az Apple Intelligence egyelőre csak amerikai angol nyelven lesz elérhető, így nem valószínű, hogy idén eljutna az óceán ezen oldalára. Az Apple-vásárlók több mint negyede az EU-ban él, így üzleti szempontból sem valószínű, hogy a cég hosszú távon lemaradásban akarná tartani a régiót.