Magyarország történetének legpusztítóbb földrengése

Magyarország történetében a legnagyobb pusztítást okozó földrengés 1763. június 28-án történt, amelynek epicentruma Komárom közelében helyezkedett el, és a környező településeket, így Győrt és Zsámbékot is jelentősen érintette.

A földmozgás erősségét a tudósok körülbelül 6,3-as értékre becsülték a Richter-skálán, ami Magyarország számára rendkívüli erejűnek számít. Az esemény epicentruma Győrtől északkeletre, Komáromtól északnyugatra helyezkedhetett el, és hatása még Drezdában és Lipcsében is érezhető volt. A földrengés nem csak a lakóházakat döntötte romba, hanem a zsámbéki bazilika épületét is.

Komáromban a földrengés következtében 63 ember vesztette életét, 120-an pedig megsebesültek. A város épületeinek harmada vált romhalmazzá, és csupán egytizede maradt épen.

A földrengést követően a térségben további utómozgások és rengések következtek, amelyek közül egy, tíz évvel későbbi katasztrófa 500 házat döntött romba Komáromban. Ezt követően átlagosan húszévente tapasztaltak erősebb földmozgásokat, de 1850 után a földmozgások aktivitása a térségben csökkent.