Mezőszemere volt polgármestere ellen vádat emeltek

A Heves Vármegyei Főügyészség vádat emelt Mezőszemere korábbi polgármestere ellen, aki a vád szerint visszaélt a sportpálya felújítására kapott támogatással. A projekt nem fejeződött be, a sportpálya jelenleg használhatatlan állapotban van.

A Heves Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye szerint vádat emeltek a község korábbi vezetője ellen, aki a sportpálya felújítására kapott 20 millió forintos támogatást nem a megfelelő célra használta fel. A sportpálya-projekt 2018 óta nem fejeződött be, a helyszínen vállig érő gaz és háló nélküli kapuk fogadják az odalátogatókat.

Az ügyészség szerint a polgármester az önkormányzati számlára érkezett pénz 90%-át eltérő célokra használta fel, majd visszahelyezte a számlára, és csak ezután kötött szerződést a kivitelezővel. A támogatói okirat szerint a pénzt 2018 végéig kellett volna felhasználni, de a pálya felújítása nem készült el időben.

A polgármester a teljesítés hiányában is javasolta a kivitelező kifizetését, hogy elszámoljanak a kapott támogatással, különben azt vissza kellene fizetni. A képviselőtestület határozata alapján kifizették a vállalkozói díjat, és átvették a részben kész beruházást.

A Magyar Államkincstár ellenőrzése során kiderült, hogy az önkormányzat nem a pályázati kiírásnak megfelelően használta fel a pénzt, így a Belügyminisztérium visszakövetelte a támogatást kamataival együtt.

Az Egri Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és elszámolási kötelezettség elmulasztása miatt vádolja a volt polgármestert, Bukta Máriát, aki 2014 és 2019 között vezette a falut. Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

A sportpálya jelenlegi állapota nem alkalmas sporttevékenységre, a futópálya is csak nehezen kivehető a gazzal benőtt területen. Mezőszemere jelenlegi polgármestere, Jakab Gábor nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A kivitelezést végző Bódi Művek Kft. ügyvezetője, Bódi Zsolt, aki egyben önkormányzati képviselő is, állítása szerint a cég hajlandó lenne befejezni a munkálatokat, ha alkalmas területet kapnának erre.

Szöveg: Szopkó Zita – Videó: Bodoky Bence