Szurkolói szenvedély és kultúra az Európa-bajnokságon

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének lezárultával a szurkolók hangulata és kultúrája is a figyelem középpontjába került. A magyar válogatott bár már nem jutott tovább, a drukkerek az utcákon is megmutatták, hogyan lehet fesztiválszerű hangulatot teremteni a mérkőzések előtt.

A torna első két hetében a stadionokon kívül is pezsgő élet zajlott, ahol a különböző nemzetek szurkolói találkoztak, és sajátos módokon hangolódtak a mérkőzésekre. Németországban a szurkolói zónákban és a nagyvárosok központi helyein többórás bulikat rendeztek, míg mások szervezetten vonultak a stadionok felé, sportszerűen vagy éppen kemény politikai állásfoglalásokat megfogalmazva.

A skót szurkolók különösen nagy figyelmet kaptak az interneten, akik már a nyitómeccsen is feltűntek, és München főterén felejthetetlen hangulatot teremtettek. A magyar válogatott elleni drámai kiesésük után a magyar drukkerek is elénekelték a "No Scotland, no party" rigmust, amely a skót szurkolók távozásával már hiányozni fog a tornáról.

A holland szurkolók tömeges jelenléte és a "Links Rechts" dalra való ugrálásuk is emlékezetes marad, míg a belga drukkerek Dimitri Vegas & Like Mike "Crowd Control" című számára táncoltak. Mindkét nemzet szurkolói a fesztiválszerű hangulatot hozták el a német városokba.

Az angol szurkolók is megmutatták, hogy a mulatság minden formáját képesek megtalálni, legyen szó egy kapuban elaludt társ felébresztéséről vagy egy sikeres fejelés ünnepléséről. Egy házasodni készülő párt is meghatóan köszöntöttek Kölnben.

A házigazda német szurkolók is ünnepelték a sikereket, például Stuttgartban egy szaxofonos vezette a mulatságot. Azonban nem minden esemény volt pozitív, néhány német drukker a "Németország a németeké, ki a külföldiekkel az országból" gyűlölethimnuszt énekelte.

A lengyel–magyar barátság a szurkolói vonulásokon is megmutatkozott, ahol kölcsönösen éltették egymást. A szlovén és szerb szurkolók is barátságot kötöttek, míg a horvát és albán drukkerek közösen énekelték a "Bojna Čavoglave" dalt.

Az orosz–ukrán háború kapcsán az ukrán szurkolók Putyin orosz elnököt szidták, míg a lengyel és grúz drukkerek is hasonló üzeneteket fogalmaztak meg.

A vonulások hagyományát több ország szurkolói is ápolják, mint például az albánok, törökök és szlovének. A magyar Carpathian Brigade is szervezett vonulást a mérkőzések előtt, bár a válogatott nem jutott tovább a csoportkörből.

A szurkolók kreatív módon is kifejezték nemzeti büszkeségüket, például a nemzeti ételek és italok dicséretével, vagy éppen a konkurens nemzetek gasztronómiai különlegességeinek heccelésével.

Az Index Európa-bajnoki mellékletében minden információt megtalálhatnak a tornáról, a menetrendtől kezdve a csapatleírásokig.