A paprikajancsi visszatér 3 – Feri nem megy a kutyák közé

Felejtsd el az unalomig ismételt őszödi beszédet! Gyurcsány Kádárról óbégat Nagy Imre háza előtt? Lejárt lemez! Itt az igazán ütős cucc: Gyurcsány Balegyenes El Qro Fleto Fletonovics Ferenc, az Őszödi Böszme visszatért teljes fegyverzetében, keménykalapban, fehérre sminkelve, piros orral!

„Nem vagyok én egy paprikajancsi!” – mondta 9 éve a legnagyobb élő magyar paprikajancsi, a saját magát is rendszeresen összegyurcsányozó Gyurcsány Ferenc. Hát a lószart, papa! Mostanra végleg feleslegessé vált ez az álszerénység, miután a DK elnöke, aki valaha Magyarország miniszterelnöke volt, akkora interjút adott, hogy menten beszartam volna, ha be nem fosok (politikai értelemben).

Tényleg érdemes végighallgatni az interjút, persze nem úgy, mint Nagy Imre vagy Kádár János utolsó beszédét, hanem mint a magyar politikai szórakoztatóipar egyik csúcsművét. Gyurcsány valamiért Várkonyi Zoltánt emlegeti az interjúban, azután pedig már talán számára sem világos, hogy mi történik.

A síkideg Gyurcsány a gyászos választási eredmények után több helyről bátorított lemondása helyett inkább kikérte magának, hogy mára kiderült, az ország túlnyomó többsége szerint Feri eleget segített. A Demokratikus Koalíció politikusai azonban hatalmas menetben vannak, és Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy esze ágában sincs lemondani a 8 százalékos választási szereplésük után. A párt szóvivője, Barkóczi Balázs szerint még van majdnem 400 ezer szavazójuk, és ők maradtak az egyetlen értelmezhető baloldali erő. Barkóczi elképzelhetetlennek tart egy Gyurcsány nélküli DK-t, és optimista maradt, hiszen szerinte lesz újra 1,5 millió szavazójuk, „sőt, lesz az majd sokkal több is”.

Miután a DK elnökének még a vele hosszú ideje híresen elnéző publicista, Tóta W. Árpád is sabbaticalt ajánlott a HVG-n, Gyurcsány – akinél 11 év alatt még Rogán Antal is előbb bírt interjút adni a 444-nek – most arra jutott, hogy még a politikai pártéletnél is betegebb a magyar sajtó.

Gyurcsány olyan elánnal vág vissza sértetten és dühösen mindenkinek, aki szerint ő a gátja az ellenzék megújulásának, mintha az elmúlt néhány választáson nem is tette volna magát takaréklángra a kampányok idején, nehogy elriassza a potenciális szavazóit. Más kérdés, hogy jó ötlet volt-e a feleségét, Dobrev Klárát előtérbe tolnia.

Az egész show attól igazán ütős, hogy Gyurcsány érezhetően megint elővette azt az elmúlt 18 évben nem túl sokszor bevált taktikáját, hogy úgy beszél erős képekben, hogy még nincs a fejében a következő gondolat, ezért viszi tovább a hasonlatot.

Például, amikor arról beszél, hogy a haza legyen büszke rá, hogy a DK létezik, függetlenül attól, hogy 300 vagy 2 millió ember támogatja, hiszen Jézus Krisztust is kezdetben csak 12 apostol követte.

Az adás végén arra a kérdésre, hogy érez-e felelősséget abban, hogy Orbán Viktor ekkorára nőtt, Gyurcsány Ferenc azt mondta: „Semennyit. Semennyit.”