A DK és Gyurcsány Ferenc jövője

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gyurcsány Ferenc szerint a párt a legjobb csapatot állítja, és nem látják indokoltnak a lemondást a választási kudarc után. A DK elnöksége és Gyurcsány Ferenc folytatják a munkát, annak ellenére, hogy a párt támogatottsága jelentősen csökkent az EP-választáson.

Gyurcsány Ferenc és a DK elnöksége két hét értékelés után arra a következtetésre jutottak, hogy nem követtek el olyan súlyú hibát a kampányban, amely indokolttá tenné a lemondásukat, és a távozásuk nem nyitna utat a DK megerősödésének. Gyurcsány egy 43 perces videóban elemezte a választási kudarcot, és kifejtette, hogy a párt minden tőle telhetőt megtett a jobb eredményért.

A DK választási eredményei jelentősen elmaradtak az öt évvel korábbiaktól, és a párt csak két képviselőt, Dobrev Klárát és Molnár Csabát küldhet az Európai Parlamentbe. Gyurcsány Ferenc személye körül ismét felmerült a lemondás kérdése, több közéleti személyiség, köztük Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Lendvai Ildikó is úgy vélik, hogy a baloldal jövője múlik azon, hogy Gyurcsány marad-e a DK élén.

Török Gábor politikai elemző szerint Gyurcsány lemondása történelmi igazságtétel lehetett volna, de a DK elnöke szerint a lemondások eddig nem hoztak sikert az ellenzéki pártoknak. Gyurcsány Ferenc a DK alapítása óta a párt személyére épül, és a párt tagjai számára Gyurcsány egyet jelent a DK-val.

Más ellenzéki pártoknál is változások történnek: a Jobbik és a Momentum új elnököt választ, az MSZP-nél is tisztújítás várható, míg a Párbeszéd megerősítette jelenlegi társelnökeinek mandátumát. A Jobbiknál Adorján Béla lehet a párt új vezetője, a Momentumnál Fekete-Győr András és Tompos Márton pályázik a pártelnöki tisztségre.

A DK jövője így továbbra is Gyurcsány Ferenc vezetésével folytatódik, miközben a többi ellenzéki párt változásokat eszközöl a jobb eredmények érdekében.