Drónok és finn szondáztatás a Balatonnál

Drónok segítségével és a finn szondáztatási módszer alkalmazásával végeztek ellenőrzést a rendőrök Siófok és Fonyód közötti útszakaszon, ahol összesen 53 szabálysértőt büntettek meg.

A Police.hu beszámolója szerint a rendőrség szerdán drónokat vetett be a forgalom megfigyelésére, és a finn szondáztatási módszerrel az ittas vezetőket szűrték ki. Ennek során minden autóst megállítottak az ellenőrzés helyszínén, és alkoholszondát alkalmaztak. Azok, akik nem fogyasztottak alkoholt, folytathatták útjukat, míg a pozitív eredményt produkáló sofőrökkel szemben azonnali eljárás indult.

Az akció során a rendőrök hat járőr- és négy civil autót, egy sebességmérőt és két drónt használtak fel. Összesen 540 járművet ellenőriztek, azonban egyik sofőr sem volt ittas. A sebességtúllépés, elsőbbségi szabályok megsértése és a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt összesen 53 embert büntettek meg.

A Balaton térségében nem csak a közlekedési szabályok betartása fontos, hanem a kényelmes és biztonságos utazás is. Ebben segít a MÁV–VOLÁN-csoport, amely idén is kedvezményekkel és sűrített éjszakai menetrenddel könnyíti meg a Balaton Sound fesztivál résztvevőinek utazását. A Balaton Sound TravelPass hetijeggyel az utasok hét napon át korlátlanul utazhatnak a Balaton partja mentén a települések között, akár vonattal, akár a Volánbusz helyközi járataival.

A jeggyel az érvényességi időszakon belül nem csak Zamárdi környékén, hanem akár a teljes déli vagy északi parton is igénybe lehet venni a menetrend szerinti vasúti és buszos helyközi közszolgáltatásokat, valamint a balatonfenyvesi kisvasutat is. A hetijegy érvényessége 7 nap, a legkorábbi kezdő nap június 27. lehet, a legkésőbbit pedig július 5-ig lehet megváltani, így a fesztivál előtti vagy utáni napokon is használható.

A MÁV mobilalkalmazással a 25 éven aluliaknak 2650, míg a 25 évnél idősebbeknek 3791 forint a hetijegy ára másodosztályra. A pénztári és a jegyautomatás vásárlás esetén 2790, illetve 3990 forint az ára korosztályi bontástól függően. A hetijegy többek között Szabadbattyán–Siófok–Fonyód–Keszthely, Szabadbattyán–Balatonfüred–Tapolca között és a Keszthely–Tapolca–Sümeg vasútvonalon, valamint a Balaton körüli települések között a Volánbusz helyközi járatain is érvényes. A Balaton Sound TravelPass a felhasználási területen minden vonaton érvényes – beleértve az éjszaka óránként közlekedő Bagolyvonatokat is.

A Balaton Sound TravelPass hetijegyről bővebben a MÁV-csoport honlapján lehet tájékozódni.