Észak-koreai szemetes ballonok miatt zárták le a szöuli reptér kifutópályáit

A szöuli repülőtér kifutópályáit le kellett zárni, miután Észak-Koreából érkező szemetet szállító léggömbök landoltak a területen és annak környékén. A Guardian szerint a dél-koreai Incshon nemzetközi repülőtéren a fel- és leszállások szerdán három órán keresztül szüneteltek, nagyjából hajnali 2 és 5 között. Ebben az időszakban a járatok száma alacsony volt, mindössze nyolc teher- és személyszállító járatot kellett más repterekre átirányítani, és több járatot késve indítottak.

Észak-Korea május 28. óta több mint 1600 ballont küldött át Dél-Koreába, amelyek különféle hulladékokkal voltak megtöltve, a cigarettacsikkektől a műanyagon és állati ürüléken át az emberi ürülékig. Ezek a léggömbök komoly károkat okoztak Dél-Korea-szerte. Észak-Korea június elején ígéretet tett arra, hogy befejezi a szemetes ballonok átküldését, de az ígéretet hamar megszegték.

A dél-koreai hadsereg szerdán arról tájékoztatott, hogy kedd és szerda között közel 100 léggömb landolt, főként Szöulban és a környező Gyeonggi tartományban, többségük papírfoszlányokat szállított. A hadsereg minden esetben alapos óvintézkedések mellett semlegesíti a léggömbökben található hulladékot, mivel nem lehet tudni, milyen veszélyes anyagok lehetnek bennük.

Az utóbbi időben Észak-Korea nem csak szemetes ballonokkal, hanem határátlépésekkel is provokálja Dél-Koreát. Észak-koreai katonák rendszeresen átlépik a demarkációs vonalat, amire Dél-Korea figyelmeztető lövésekkel válaszol. Emellett feszültséget kelt, hogy műholdfelvételek szerint Észak-Korea falnak tűnő részt épít a demarkációs vonal közelében, a demilitarizált övezetben.

A léggömbök az észak-koreai vezetők szerint megtorlásnak tekinthetők, amiért dél-koreai aktivisták élelmiszert, gyógyszert, pénzt és a phenjani vezetést bíráló szórólapokat küldenek Észak-Koreába léggömbökkel. Szöul szerint a léggömbök által szállított zsákokban eddig földet, emberi ürüléket, Hello Kitty figurákkal teli tárgyakat és elhasznált ruhákat is találtak.