Izrael növelné Gáza vízellátását

Izrael tervezi, hogy növelje a Gázai övezetben található sótalanító üzem áramellátását, amelynek köszönhetően több ivóvizet tudnának biztosítani az ott élők számára – tájékoztatott egy izraeli biztonsági tisztviselő és egy nyugati tisztviselő a Reuters hírügynökséget.

A Hamász október 7-i támadására adott válaszként indított izraeli offenzíva következtében a Gázai övezetben élő milliók maradtak étel és víz nélkül, nem megfelelő higiéniai körülmények között. Az Egyesült Államok és más szövetségesek nyomást gyakorolnak Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormányára, hogy enyhítsen a katonai offenzíván, és engedélyezzen több segély és ellátmány bejutását a humanitárius válság csökkentése érdekében.

Az izraeli terv részeként közvetlenül Izraelből szállítanának áramot egy nagy vízsótalanító létesítménybe Khan Yunisban, amelyet az ENSZ finanszírozásával hoztak létre 2017-ben, hogy ivóvízzel lássa el Deir al-Balah, Khan Yunis és Mawasi területeit.

A létesítmény jelenlegi termelési kapacitása napi mintegy 20 ezer köbméter víz lenne, azonban az áramhiány miatt csak körülbelül 1500 köbmétert képes biztosítani.

Gáza áramellátása nagyban függ Izraeltől, de a harcok kezdete óta ez az áramszolgáltatás szünetel.

Egy izraeli forrás szerint a vízmű tervezett áramellátása akár egymillió ember számára is képes lenne vizet biztosítani, de a forrás nem közölt határidőt arra vonatkozóan, hogy mikor indulhat be az áramellátás. Jelenleg a vízművet generátorok és napenergia látja el árammal.

A tervet Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Yoav Gallant védelmi miniszter is jóváhagyta, azonban a kormány többi miniszterének jóváhagyása még szükséges a megvalósításhoz.