Ferenc pápa: a drogkereskedők gyilkosok

Ferenc pápa szerint a drogkereskedők gyilkosok, és a kábítószer-fogyasztás visszaszorításához nem a liberalizáció, hanem a megelőzés és a függők támogatása a megoldás.

Június 26-a a kábítószer elleni küzdelem világnapja, amely kapcsán a katolikus egyházfő, Ferenc pápa szerdai általános audenciáján beszélt a kábítószer-problémáról. Kifejtette, hogy a drogfogyasztás liberalizálása nem vezet a kívánt eredményre, sőt, csak tovább növeli a fogyasztást. "Ez egy fantazmagória" - mondta, hangsúlyozva, hogy erkölcsi kötelességünk megállítani a veszélyes anyagok előállítását és terjesztését.

A pápa kijelentette, hogy a drogkereskedőket a hatalom és a pénz iránti vágy korrumpálja, és felszólította őket, hogy térjenek meg és változtassanak életükön. Emellett fontosnak tartja a megelőzésre és a drogfüggők támogatására irányuló törvények bevezetését. Ferenc pápa felhívta a figyelmet arra is, hogy a társadalomnak gondoskodnia kell a függőkről, és képesnek kell lennie arra, hogy meghallja a magány és a gyötrelem kiáltását.

Az egyházfő személyes tapasztalatai is megerősítik elkötelezettségét a kábítószer elleni küzdelemben. Éveket töltött Buenos Aires nyomornegyedeiben, ahol egy olcsó kábítószer, a paco pusztított a közösségben. Külföldi útjai során gyakran látogat el gyógyulófélben lévő kábítószerfüggőkhöz, hogy támogatását fejezze ki irántuk.