Downburst sújtotta a Dunakanyart, tornádógyanús jelenség Budapesten?

Félhavi csapadék mennyiség zúdult a Dunakanyarra, és a jelenséget downburst okozhatta, míg Budapest északi részén tornádógyanús képződmény is megjelent.

Az Időkép adatai szerint a Dunakanyarban rendkívül heves csapadék esett, amelyet valószínűleg downburst, azaz lezúduló széllökés okozott. Pest megyében tomboló viharokról számoltak be, és a főváros északi részén felmerült a tornádó lehetősége is, bár egyelőre nem nyert tanúbizonyságot, hogy valóban tornádóról lehet-e szó, vagy csak egy fractusról. Pomázon nagyméretű, 4-5 centiméteres jégdarabok hullottak, ami jelzi a vihar hevességét.

Szentendrére és a Prédikálószékre különösen nagy mennyiségű csapadék zúdult, ami a havi átlag felét tette ki rövid idő alatt. A helyi mérések szerint Szentendrén 38 milliméter, míg más források szerint 33 milliméter csapadékot regisztráltak. A vác-nyulasi mérőállomás pedig 45 milliméter csapadékot jelzett, ami szintén jelentős mennyiségű csapadékra utal. Az óbudai irodánál még egy tornádógyanús képződmény is megjelent, ami további bizonyíték lehet arra, hogy a viharok elképesztő jelenségeket produkáltak a régióban. A Prédikálószéken több mint 106 km/órás széllökést mértek, ami a vihar brutális erejét mutatja.

A második zivatar hullám is elérte Budapestet, ahol a délutáni órákban jókora zivatartömb állt össze és vette célba a Dunakanyart. A radarképen látható volt, hogy a Dunántúl északi felén, Kecskeméttől délre, délkeleten és Budapesttől délre is csapadékgócok jelentek meg, melyek közül a legintenzívebb éppen a főváros északi kerületeit érintette, majd továbbhaladva észak felé. A downburst, vagyis a légzuhatag, egy erős leáramlás, mely hirtelen pusztító szélvihart eredményezhet a talajfelszínen vagy annak közelében, és akár 240 km/h-s szélsebességet is elérhet.

Szentendrén a vihar keresztbe törte a kisebb fákat, és 1-2 centiméteres jég is potyogott az égből, míg Vácrátóton a lezúdult csapadék helyenként teljesen elárasztotta az ott élők veteményesét, egy hátsó udvarban 15-21 centis tó alakult ki. Komárom városát is hatalmas felhőszakadás érte, ahol az Időkép 52 mm csapadékot mért, míg Fonyódon 58 mm csapadék hullott, és a vihar 95 km/h sebességgel érkezett meg. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy a viharok rendkívül hevesek voltak a Dunántúlon is.