Hét miniszteri biztost neveztek ki és megbízatásukat újították meg

A Hivatalos Értesítőben közzétett utasítások alapján hét új miniszteri biztos kinevezéséről és megbízatásuk megújításáról döntöttek, melyek közül a legtöbbet Gulyás Gergely jelölte ki.

A Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben jelentek meg az utasítások. Lázár János építési és közlekedési miniszter Dányi Gábort nevezte ki az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény végrehajtásához kapcsolódó feladatokért, valamint a beruházási kontrolling és elszámolási rendszer működtetéséért felelős miniszteri biztosnak 2024. július 1. napjától 2026. június 30. napjáig. Dányi Gábor eredeti megbízatása még a törvény kidolgozására szólt, de az azóta elkészült, és megbízatását megújították.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter három miniszteri biztost nevezett ki és újított meg megbízatásukat: Bóna Zoltánt, aki fideszes országgyűlési képviselőként a helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítéséért felelős, dr. Schaller-Baross Ernőt, a Fidesz EP-képviselőjét a Miniszterelnökség külkapcsolataiért, aki ezt a munkát díjazás nélkül végzi, valamint dr. Wetzel Tamást, aki hosszú ideje foglalkozik az állampolgársági ügyekkel és továbbra is ezen a területen tevékenykedik miniszteri biztosként.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter két miniszteri biztos megbízatását hosszabbította meg: Kovács Zsoltot a nemzeti biztosítási stratégiáért és egyes pénzügyi szolgáltatásokért, aki közreműködik a diákhitelezési szektor intézményrendszerének átalakítására vonatkozó intézkedési javaslatok kidolgozásában és végrehajtásában is, valamint Major Jánost az állami vagyongazdálkodási stratégiáért felelős miniszteri biztosnak.

Végül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke Hargitai Jánosnak, a mohácsi választókerület KDNP-képviselőjének, a mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosnak a 2021-ben adott megbízását hosszabbította meg. A kinevezések Július 1-jén, vagy az utasítás közzétételét követő napon lépnek hatályba.