Oroszországban növekszik a bűnözés az amnesztiát kapott elítéltek miatt

A brit védelmi minisztérium legújabb jelentése szerint az Ukrajnában harcolt és amnesztiát kapott elítéltek jelentős problémát okoznak hazatérésük után az orosz hátországban.

Az Állami Duma családvédelmi bizottságának elnöke, Nyina Osztanyina egy interjúban felhívta a figyelmet arra, hogy a háborút megjárt és amnesztiát kapott, hazatérő elítéltek egyre több bűncselekményt követnek el. Osztanyina szerint a bűnüldöző szerveknek jobban kellene figyelniük ezekre az egyénekre, és megvédeni a társadalmat az általuk elkövetett erőszakos bűncselekményektől.

Makszim Ivanov, a Duma elnökhelyettese is megerősítette, hogy a bűncselekmények száma várhatóan növekedni fog, ahogy a katonák folyamatosan hazatérnek a háborúból.

A néhai Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér kezdte el toborozni az elítélteket az ukrajnai háborúba 2022 őszén. Ezek a zsoldossá vedlett fegyencek fontos szerepet játszottak Bahmut 2023 májusi bevételében, de nagy veszteségeket szenvedtek.

Az elítéltek toborzását az orosz védelmi minisztérium vette át a Prigozsin-lázadást követően, és Storm Z, illetve Storm V néven rohamosztagokat hozott létre belőlük, a Wagner csoporthoz hasonlóan ágyútöltelék-szerepben.

A hat hónapot leszolgált fegyencek elnöki amnesztiát kapnak, és visszatérhetnek a társadalomba. Azonban sokan közülük erőszakos bűncselekményekért voltak elítélve, és hazatérve folytatják bűnöző életmódjukat, veszélyt jelentve a lakosságra.

Alekszej Zsuravlev, a Duma védelmi bizottságának első elnökhelyettese szerint az Ukrajnában harcolt elítélteknek nem szabadna visszatérniük Oroszországba, amíg nem sikerül győzelmet kiharcolni a háborúban.

Hivatalos adatokat a bűncselekményekről már 2023 év eleje óta nem közölnek, ami feltehetően annak tudható be, hogy nem kívánják nyilvánosságra hozni az erőszakos bűncselekmények növekvő statisztikáit.

A Versztka orosz független lap áprilisi számai szerint már 107 gyilkosságot követtek el az Ukrajnát megjárt elítéltek, és további százan súlyosan megsérültek atrocitásokban.

A brit védelmi minisztérium szerint az orosz kormány hajlandó elfogadni ezeket az áldozatokat az ukrajnai háború fenntartása érdekében.