Oroszországban bíróság előtt a kémkedéssel vádolt amerikai újságíró, Evan Gershkovich

Egy zárt tárgyalás keretében kezdődött el Evan Gershkovich, a Wall Street Journal amerikai újságírójának pere Oroszországban, akit húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnak, amennyiben bűnösnek találják.

Szerdán reggel Jekatyerinburgban megkezdődött a tárgyalás, amelyet titkosként kezelnek, de a sajtó képviselői rövid időre betekinthettek a terembe. Gershkovichot, aki leborotvált fejjel és kockás ingben jelent meg, egy üvegkalitkában láthatták a megjelent újságírók. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 2023 márciusában vette őrizetbe, azzal vádolva, hogy a CIA megbízásából kémkedett egy orosz harckocsigyárban.

Az újságíró, a Wall Street Journal és az amerikai kormány is határozottan cáfolja a vádakat, az amerikai külügyminisztérium pedig már követelte Gershkovich szabadon bocsátását, mondván, hogy alaptalanul tartják fogva. Gershkovich 2017 óta írt Oroszországról és Ukrajnáról, és még a háború kitörése után is visszatért az országba, hogy tudósítson.

Gershkovich, aki ellen röviddel a letartóztatása után vádat emeltek, több mint egy évet töltött Moszkva Lefortovó nevű hírhedt börtönében, és előzetes letartóztatását többször is meghosszabbították. Amennyiben elítélik, akár 20 év börtön is várhat rá. A 32 éves riporter a háború kitörése után továbbra is Oroszországból tudósított Moszkva ukrajnai offenzívája alatt, és ő volt az első újságíró, akit a hidegháború óta az orosz hatóságok kémkedés vádjával tartóztattak le.

A Wall Street Journal egyik vezető szerkesztője, Deborah Ball szerint a helyzet felháborító és abszurd, és nem várható, hogy Gershkovich tisztességes eljárásban részesüljön, tekintettel arra, hogy Oroszországban a vádlottaknak alig egy százaléka szabadul meg a vádaktól. "Ez egy kamu eljárás", ami "felháborító és abszurd", és Gershkovich nem részesül tisztességes eljárásban, tárgyalása titkos lesz és zárt ajtók mögött zajlik.

Evan Gershkovich nem az egyetlen amerikai, akit kémkedés gyanújával tartóztattak le Oroszországban. Paul Whelan, egykori tengerészgyalogost 2018-ban vettek őrizetbe, majd két évvel később 16 év börtönre ítélték.

A BBC információi szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban utalt arra, hogy nyitott lehet egy fogolycserére, amely során Gershkovichot cserélhetik ki Vagyim Kraszikov FSZB ezredesre, akit Németországban ítéltek el egy csecsen politikai aktivista meggyilkolásáért. Deborah Ball szerint az oroszok célja világos, és Putyin Evan Gershkovichot politikai túszként kezeli. Putyin szerint Oroszország és az Egyesült Államok már tárgyal a túszcseréről, bár ennek részletei nem ismertek, az Egyesült Államok viszont azzal vádolta, hogy „túszdiplomáciát” folytat, miközben hangsúlyozzák elkötelezettségüket Gershkovich hazahozatala mellett.

Joe Biden amerikai elnök 2023 áprilisában azt nyilatkozta, nagy erőkkel dolgozik az újságíró kiszabadításán, és Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes is jelezte, hogy "a labda az Egyesült Államok térfelén van" a fogolycsere kapcsán. Korábban már volt példa amerikai és orosz fogolycserére, amikor 2022 végén szabadon engedték Brittney Griner amerikai kosárlabdázót, akiért cserébe az Egyesült Államok Viktor But hírhedt fegyverkereskedőt engedte szabadon.

Az eljárást azonnal koncepciós ügyként ítélte el többek között a Wall Street Journal kiadója, az Európai Unió, a NATO és egy nemzetközi újságírószervezet is. Washington tavaly szankciókkal sújtotta a letartóztatásért felelős orosz szervek vezetőit. Gershkovich ügye egyébként a botrányhős volt elnököt, Donald Trumpot is foglalkoztatja, aki május végén azt állította, hogy az újságírót Putyin azonnal ki fogja adni Amerikának, amennyiben ősszel őt választják az USA elnökévé.

Az USA hivatalosan mindig is azt vallotta, hogy túszejtőkkel tilos tárgyalni, miközben a színfalak mögött gyakran mégis erre kényszerült. Putyin nyíltan beszél arról, hogy fogolycserét szeretne végrehajtani Gershkovich kapcsán. Egyes diktatúrákban, főleg Iránban és Oroszországban gyakran kifejezetten azért vesznek őrizetbe külföldi állampolgárokat, hogy aztán őket túszként tartva fogolycseréket erőszakoljanak ki.

Roger Carstens, az Egyesült Államok fő túsztárgyalója sajtóérdeklődésre megerősítette: szeretnének újabb ajánlatot tenni a fogolycserére Gershkovich ügyében. "Azt gondolom, hogy jelenleg egy folyamat közepén vagyunk, amelynek során összerakunk majd valamit, ami az új javaslatunk lehet. Kötelességünk megtalálni a megoldást a helyzetre, vagy úgy, hogy mi teszünk megfelelő ajánlatot, vagy találunk valamit, amit az oroszok tartanak elfogadhatónak" – közölte Carstens.