A magyar válogatott továbbjutási esélyei csökkentek

Míg hétfő este a magyar labdarúgó-válogatott továbbjutási esélye 67,7%-ról 88,3%-ra emelkedett, addig kedd este 57,2%-ra csökkent az Európa-bajnokság legjobb 16 csapata közé jutásának valószínűsége.

Békés Gábor közgazdász hétfőn, az oddschecker.com és a ChatGPT segítségével számolta ki a magyar csapat esélyeit, még a hétfői, keddi és szerdai meccsek eredményeinek ismerete nélkül. A magyar válogatott a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság „A” csoportjában harmadik helyen végzett, és a továbbjutáshoz a csoportmeccsek után a csoportharmadikok között legalább a negyedik legjobb helyre kellett kerülniük. Hétfő délelőtt még úgy tűnt, hogy a következő három feltételből legalább kettőnek kell teljesülnie a továbbjutáshoz:

  • 1. feltétel: A „B” csoportban Spanyolország és Olaszország ne kapjon ki Albániától, illetve Horvátországtól,
  • 2. feltétel: A „C” csoportban Anglia nyerjen Szlovénia ellen,
  • 3. feltétel: Az „F” csoportban Portugália és Törökország ne kapjon ki Georgiától, illetve Csehországtól.

A hétfő esti eredmények tükrében az első feltétel teljesült, és a kedd délelőtti fogadási oddsok alapján a magyar válogatott esélye 88,3%-ra emelkedett. Ekkor még úgy tűnt, hogy a második és harmadik feltételek közül csak az egyiknek kell teljesülnie.

De mi a helyzet most?

A keddi esti meccsek után azonban Anglia nem tudott győzni Szlovénia ellen, így a magyar válogatott esélyei csökkentek. Most már csak a harmadik feltétel teljesülésében reménykedhetünk, vagyis hogy Portugália és Törökország ne veszítsen az „F” csoportban. Az oddschecker.com adatai szerint a georgiai győzelmet 15/2, a cseh győzelmet pedig 15/8 oddsokhoz mérték, ami alapján a magyar válogatott továbbjutási esélye jelenleg 57,23%.

Van még út, de...

További lehetőségként felmerül, hogy az „E” csoport harmadik helyezettje rosszabb gólaránnyal végez, mint Magyarország, de ez a forgatókönyv rendkívül nehezen számszerűsíthető és csak néhány százalékponttal befolyásolja a magyar válogatott esélyeit. Érdemes megjegyezni, hogy a fogadóirodák oddsai a fogadók esélyeit tükrözik, és nem feltétlenül veszik figyelembe a csoportok utolsó meccsein a taktikai megfontolásokat, amelyek jelentősen befolyásolhatják az eredményeket.