Globális alkoholfogyasztás: csökkenés, de nem elég gyors

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelentése szerint a globális alkoholfogyasztás 2010 és 2019 között csökkent, azonban a személyenkénti átlag évente még mindig 5,5 liter tiszta szesz, ami jelzi, hogy további fejlődésre van szükség. Európában a fogyasztás mértéke csökken, míg Délkelet-Ázsiában növekedést tapasztalnak, és a fiatalokat is veszélyezteti az alkoholfogyasztás.

A WHO kedden Genfben ismertetett jelentése szerint a csökkenés üteme túl lassú ahhoz, hogy elérjék a szervezet által kitűzött célt: a 2010-es szinthez képest 2030-ra ötödével csökkenteni az alkoholfogyasztást.

2019-ben az egy főre eső legmagasabb alkoholfogyasztást az európai (9,2 liter) és az amerikai (7,5 liter) WHO-régiókban mérték, de a régiók között jelentős különbségek vannak. Európában a fogyasztás csökken, Délkelet-Ázsiában viszont növekszik.

A jelentés szerint 2019-ben az alkoholfogyasztás következtében világszerte 2,6 millió ember vesztette életét, ami a teljes halálozások 4,7 százalékát teszi ki. 209 millió ember volt alkoholfüggő, és további 200 millió esetben volt problémás mértékű az alkoholfogyasztás.

A 20-39 év közötti korosztályt különösen súlyosan érinti az alkoholfogyasztás, ebben a csoportban a legmagasabb – 13 százalék – az alkoholfogyasztással összefüggő halálesetek aránya.

Az Egészségügyi Világszervezet arra szólította fel az érintett országokat, hogy tegyenek többet az alkoholfogyasztás mérséklésére, például reklámtilalmak és értékesítési korlátozások bevezetésével, valamint az alkoholtermékek adójának emelésével.