Ukrajna és Moldova uniós csatlakozási tárgyalásainak kezdete

Luxemburgban hivatalosan is megkezdődtek az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások Ukrajnával és Moldovával, amelyek jelentős előrelépést jelentenek a két ország uniós tagság felé. A tárgyalások kezdetét a belga külügyminiszter, Hadja Lahbib, a soros uniós elnökség nevében történelmi lépésnek nevezte, és kiemelte, hogy Ukrajna még a bombázások idején is intenzíven készült erre a pillanatra.

A csatlakozási folyamat első lépéseként a tagjelölt országok joganyagának átvilágítása kezdődik meg, hogy meghatározzák, mely területeken szükséges lépéseket tenni az uniós joganyagnak való megfelelés érdekében. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében hangsúlyozta, hogy az EU több mint politikai és gazdasági unió; a béke, biztonság, demokrácia és jólét iránti kollektív törekvés bizonyítéka.

Az EU és Ukrajna közötti együttműködés már egy évtizede tart, és több kereskedelmi területen jelentős előrehaladást értek el. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az EU-tagság iránti kérelem aláírása óta eltelt időszakban több ezer találkozó történt, amelyek hozzájárultak a jelenlegi helyzethez, és hangsúlyozta, hogy Ukrajna teljesítette az uniós feltételeket.

Az ukrán államot a kormányközi konferencián Olha Sztefanyisina, az uniós csatlakozásért felelős ukrán miniszter képviselte, aki beszédében kiemelte, hogy Ukrajna eleget tesz az uniós feltételeknek, beleértve a nemzeti kisebbségek védelmét is, és készen áll a magyar kormánnyal való együttműködésre ezen a téren.

A csatlakozási tárgyalások Moldovával is hasonló keretek között kezdődtek meg, azonban aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a július 1-jétől hivatalba lépő magyar uniós elnökség nem tervezi a tárgyalások folytatását Ukrajnával a következő fél évben. Bóka János EU-ügyi miniszter szerint az ukrán joganyag átvilágítása menetrend szerint halad tovább, de tárgyalások nem várhatók.

A tárgyalások kezdete derűlátó várakozásokat kelt, és bár egyelőre nem látni biztosan, hogy mikor lehetnek Ukrajna és Moldova az Európai Unió tagjai, a várakozások szerint ez pár éven belül megtörténhet. Ha minden jól megy, már az évtized végére lezárulhatnak a tárgyalások. Hadja Lahbib szerint ez a június 25-e be fog vonulni az Európai Unió történelmébe, és örömét fejezte ki, hogy a belga elnökség alatt történt meg ez a lépés. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az ellenkezőjét érte el annak, amit akart, ugyanis célja volt, hogy elgyengítse Ukrajnát, ám az ország csak még közelebb került az Európai Unióhoz.