Orbán Viktor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér jövőjéről tárgyalt

Párizsban tárgyalásokat folytatott Orbán Viktor miniszterelnök és Nicolas Notebaert, a Vinci Concessions vezérigazgatója, ahol a budapesti repülőtér fejlesztési terveit tekintették át.

A megbeszélésen kiderült, hogy 2024. június 6-án a magyar állam a Vinci Airports közreműködésével megvásárolta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt-t. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben a magyar állam 80 százalékos tulajdonrészt szerez, míg 20 százalék a Vinci Airportsé lesz. A párizsi tárgyaláson áttekintették a repülőtér jövőbeli fejlesztési terveit, amelyek a következő tíz évben több mint egymilliárd euró értékű beruházásokat foglalnak magukban, beleértve egy új terminál építését is.

A Vinci vállalására hivatkozva, a cég célja, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret Közép-Európa legsikeresebb légikikötőjévé fejlessze. A Vinci Airports a világ első számú ágazati cégeként 13 országban 65 repülőteret működtet. Az állami tulajdon az üzlet megkötése után 51 százalékra csökkenhet, mert annak egy részét a kormány eladná a QIA nevű katari befektetőnek.

A Budapest Airport adásvételéről szóló szerződést több mint egy évig tartó tárgyalássorozat után írták alá, a vételár 3,1 milliárd euró volt, vagyis több mint 1200 milliárd forint, a vásárlók a korábbi tulajdonosok 1,44 milliárd eurós hiteltartozását is átvállalták, amelyet a hitelezői konzorciummal történt sikeres megállapodással meghosszabbítottak.