Újabb villámszankciókat vezetett be az EU Oroszország ellen

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa pénteken újabb korlátozó intézkedéseket hirdetett meg, amelyek célkeresztjében két személy és négy vállalat áll az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét veszélyeztető cselekmények miatt.

Az uniós tanács közleménye alapján a szankciók alá vont személyek és vállalatok az uniós szankciók megkerülésével és az orosz kormány anyagi támogatásával váltak érintetté. Az érintett vállalatok között szerepel egy orosz közlekedési vállalat és Oroszország legnagyobb vasútikonténer-üzemeltetője, továbbá leányvállalataik és vezérigazgatóik is.

A közlemény kiemeli, hogy az érintettek támogatják az orosz kormányt, amely a Krím annektálásáért és Ukrajna destabilizálásáért felelős. Emellett részt vesznek az Észak-Koreával folytatott illegális fegyverkereskedelemben is, amivel tovább erősítik az orosz kormány pozícióit.

Az egyik szankcionált vállalat 28,5 millió euró értékű részvénnyel rendelkezik a Strabag SE európai vállalatban, amely részvényeket az uniós megszorító intézkedések értelmében befagyasztottak.

A szankciók kijátszására törekvő érintettek leányvállalatokat hoztak létre azzal a céllal, hogy a befagyasztott részvények értékesítésével feloldják azokat az uniós korlátozásokat.

Az EU által Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét sértő cselekmények miatt bevezetett korlátozó intézkedések jelenleg több mint 2200 személyre, szervezetre és vállalatra terjednek ki.