Újabb téves bankkártya-terhelések Magyarországon, a kormány is beavatkozik

Magyar Apple-ügyfelek számoltak be arról, hogy tévesen terheltek le összegeket a bankszámláikról az Apple mobiltárcáján keresztül. A szerda délutáni és esti események után ma hajnalban is folytatódott a téves terhelés, amely több ügyfelet érintett, és már a kormány is foglalkozik az üggyel.

Egyes ügyfelek többszázezres összegeket vesztettek el a téves terhelések következtében. Egy olvasó szerdán letiltotta a kártyáját, de ennek ellenére ma hajnalban újabb terhelések történtek a számláján. Az érintett ügyfelek a bankok telefonos ügyfélszolgálatát nem tudták elérni, így személyesen keresték fel a bankfiókokat panaszaikkal.

Az Index több olvasó esetéről is beszámolt, akik hasonlóan ébredtek a váratlan terhelésekre. Az érintettek között volt, aki 82 ezer forintos, mások 3–6 ezer forint közötti összegek levonásáról számoltak be. A Telex szerint azonban továbbra sem álltak le a jóvá nem hagyott tranzakciók, és többeknek mínuszba ment az egyenlegük emiatt, még akkor is, ha a kártyát már befagyasztották vagy letiltották.

A szerdai események előtt már kedden is történtek gyanús tranzakciók. Egy reddites felhasználó számlájáról egy óra alatt 21-szer vontak le 22990 forintot, összesen 482 790 forint értékben.

Az Apple-től eddig nem érkezett válasz a történtekkel kapcsolatban. A cég hivatalos regionális médiakommunikációs csatornáján érdeklődtünk a hiba okáról, esetleges kibertámadásról, az ügyfelek tájékoztatásáról és a kártalanítás módjáról. A Telex értesülései szerint a kormány is figyelemmel kíséri az ügyet, és egy héten belüli kártalanítást várhatnak el a bankoktól.

A magyar bankok és az MNB közleményben nyugtatták meg az ügyfeleket, jelezve, hogy a téves tranzakciók előfizetésekhez vagy vásárlásokhoz kapcsolódnak, és nem történt adatvesztés vagy visszaélés. Az Apple tájékoztatása szerint a tévesen terhelésre került összegek visszatérítése folyamatban van. Az Erste Bank saját hatáskörben már meg is kezdte a visszatérítést, és a Raiffeisen is tájékoztatást tett közzé, hogy a jövő héten a szolgáltató által időközben még vissza nem térített terheléseket is meg fogja téríteni.

Az esetek elkerülése érdekében ajánlott egyszer használatos digitális kártyákat használni, illetve a banki limitek beállításával korlátozni a lehetséges veszteségeket. Az MNB adatai szerint a csalók rekordösszeget, mintegy 16 milliárd forintot loptak el a magyar bankszámlákról az idei első negyedévben.