Magyarország első színes bőrű női polgármestere Pócsmegyeren

Mwajas Kriszta történelmet írt, amikor Pócsmegyeren, egy rendkívül szoros választási küzdelemben egyetlen szavazat különbséggel legyőzte a város hosszú ideje hivatalban lévő vezetőjét, Németh Miklóst, ezzel ő lett Magyarország első színes bőrű női polgármestere.

A kenyai származású, Budapesten született Mwajas Kriszta a Helyi Erők civil szervezet jelöltjeként indult a választáson, és ezzel a magyar politikai élet harmadik színes bőrű szereplője lett. Mwajas a Blikknek nyilatkozva elmondta, hogy nem foglalkozik azzal, hogy nő, színes bőrű, ráadásul kék hajú és tetovált – ezek a jellemzők nem befolyásolták döntését, hogy elinduljon a választáson. Őt inkább közösségi embernek tartja magát, mintsem politikusnak, mivel véleménye szerint a kisebb településeken nincs helye és értelme a pártoknak és a pártpolitikának.

Mwajas Kriszta a következő időszakban az együttműködésre helyezi a hangsúlyt, és tervei szerint felkeresi a környező települések polgármestereit, valamint Vitályos Esztert is, hogy közös munkára ösztönözze őket. Pócsmegyer új vezetőjeként a falu irányításában szeretne szemléletváltást végrehajtani, amelyet a helyi bevételek növelésével, a lakosság bevonásával és a minőségi turizmus kiépítésével kíván megvalósítani. Mwajas szerint a kis települések gazdálkodása rendkívül szűkös, és a rendelkezésre álló pénz alig elegendő a működés fenntartására. Pócsmegyer főbb problémáit az elszigeteltségben, a gyenge tömegközlekedésben és az aszfaltozottság hiányában látja, hiszen a település a Szentendrei-szigeten helyezkedik el.

A 2002 óta hivatalban lévő Németh Miklóst mindösszesen egy szavazattal győzte le a június 9-i választásokon. Mwajas Kriszta hangsúlyozta, hogy a közösséget szeretné bevonni a közös gondolkodásba és megoldásokba, mivel sokféle tapasztalattal rendelkező ember él a településen, és már többen is jelentkeztek, hogy valamilyen módon részt vegyenek ebben. Emellett kiemelte, hogy a beruházási stop ellenére, az országgyűlési képviselő segítségével előre lehet haladni, ha sikerül olyan fejlesztéseket létrehozni, amelyekre a településnek tényleg szüksége van. Mwajas Kriszta leszögezte, hogy országgyűlési képviselővel és a környező települések vezetőivel is tárgyalni fog a település érdekében, és várja az októbert, de addig is dolgozik és rákészül a tennivalókra.