Julian Assange szabadon

Öt év vizsgálati fogság után a brit hatóságok szabadon engedték Julian Assange-t, a WikiLeaks alapítóját, miután vádalkut kötött az amerikai kormánnyal. Assange nem közvetlenül Ausztráliába utazik, hanem először a csendes-óceáni Saipan szigetére megy, ahol egy bíróság épületében szerdán bűnösnek vallja magát egyetlen vádpontban. Ha ez megtörténik, aláírja a bíró a vádalkut, és szabadlábon térhet haza Ausztráliába.

A WikiLeaks több mint tíz millió titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg és adott át médiapartnereinek. Assange ebben együttműködött Chelsea Manninggel, az amerikai hadsereg volt hírszerzési elemzőjével, akit korábban 35 év börtönre ítéltek, de Barack Obama elnök kegyelmet adott neki hét év után.

Assange öt évet töltött kiadatási őrizetben a szigoráról hírhedt londoni Belmarsh börtönben, miután az Egyesült Államok kérte kiadatását a brit hatóságoktól. A londoni központi büntetőbíróság azonban ezt megtiltotta, elsősorban olyan szakvéleményekre hivatkozva, amelyek szerint Assange depressziós, a jövőjétől rettegő ember, és nem garantálható, hogy amerikai kiadatása után nem vet véget életének.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint Assange veszélybe sodorta az emberi jogi és ellenzéki aktivistákat, valamint újságírókat az okmányok szerkesztetlen közzétételével. A vádalku értelmében Assange elismerte bűnösségét nemzetvédelmi dokumentumok megszerzésére és nyilvánosságra hozatalára szőtt összeesküvésben, így az eljáró amerikai bíróság 62 havi szabadságvesztésre ítélte, amit a londoni kiadatási őrizetben töltött idővel megegyező időtartamnak tekintenek.

Assange-t a svéd hatóságok is körözték szexuális bűncselekmények gyanújával, de a körözést visszavonták. Assange 2012-ben menekült az Ecuador londoni nagykövetségére, ahol hét évet töltött. Öt éve azonban az ecuadori nagykövet engedélyével a Scotland Yard a diplomáciai képviselet épületében őrizetbe vette és szabadon engedéséig a brit hatóságok fogságban tartották a Belmarsh börtönben. A WikiLeaks portál keddi beszámolója szerint Assange elutazott Londonból és úton van Saipanra. A WikiLeaks közzétett egy videót is, amelyen az látszik, hogy Assange a londoni Stansted repülőtéren beszáll egy repülőgépbe.

Az ausztrál parlament áprilisban határozatban kérte az Egyesült Államoktól, hogy ejtsék ellene a vádakat, és Joe Biden amerikai elnök jelezte, hogy megfontolják a kérést. A vádalkut még egy szövetségi bírónak is jóvá kell hagynia, de hétfő reggelre már kiengedték a börtönből. Az ügyészek a csendes-óceáni Észak-Mariana-szigetek egyik bíróságát kérték fel Assange szerdai meghallgatására és az ítélet meghozatalára. Azonban a fellebbezésre már nem volt szükség, mivel kedden olyan vádalku született, amelynek alapján Julian Assange elismerte bűnösségét. Julian Assange összesen 1901 napot töltött egy kétszer három méter területű cellában a Belmarsh börtönben.