Másodfokú riasztás keleten: felhőszakadás várható

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú, azaz narancs riasztást adott ki a HungaroMet Zrt. több kelet-magyarországi járásra péntek délután. Hajdú-Bihar és Békés megyék bizonyos járásaiban az elkövetkező órákban akár 50 millimétert meghaladó csapadék is eshet az intenzív záporokból és zivatarokból.

Péntek éjfélig tart a másodfokú figyelmeztetés Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. Ezzel egyidejűleg az ország többi részén is érvényben van elsőfokú figyelmeztetés, kivéve Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéket, ahol a zivatarokból 25-30 milliméter eső is hullhat rövid idő alatt. Az egész országra kiadott elsőfokú figyelmeztetés a zivatar veszélyére is figyelmeztet.

A péntek esti előrejelzés szerint szórványos zivatarok várhatók, különösen kevésbé valószínű ez a nyugati megyékben. A zivatarokat viharos szél, akár óránkénti 60-70 kilométeres sebességgel, valamint jégeső is kísérheti.

Szombaton főként az északi és északkeleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok a déli, délutáni órákban, más területeken ez kevésbé valószínű. A zivatarokat ezen a napon is kísérheti felhőszakadás, viharos szél és apró szemű jég.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fokozott óvatosságra inti az embereket vihar idején, különösen a fák, fasorok és állványzatok közelében. Azt tanácsolják, hogy a szél által felkapható tárgyakat, mint például kerti bútorokat, szerszámokat vagy kisebb cserepes növényeket, védett helyre kell helyezni. Autóvezetés közben a felhőszakadás esetén lassítani kell, vagy ha lehetséges, meg kell állni, amíg a zivatar elvonul. Felhívják a figyelmet arra is, hogy villámárvíz esetén már bokáig érő víz is veszélyes lehet.

A katasztrófavédelem arra kéri a lakosságot, hogy bajba jutott emberek vagy leszakadt vezetékek esetén azonnal hívják a 112-es segélyhívót. (MTI)