A Szajna tisztasága aggodalomra ad okot az olimpia előtt

Egy hónappal a párizsi olimpiai játékok kezdete előtt még kérdéses, hogy a Szajna megfelelő-e a nyílt vízi úszóversenyek lebonyolítására.

A Guardian szerint a tervek alapján a Szajnában kerülne megrendezésre a nyílt vízi úszás, azonban a vízminőség még mindig nem éri el a szükséges szintet. A legutóbbi teszteredmények szerint a folyóban túl magas a kólibaktérium szintje, ami a székletszennyeződésre utal.

A párizsi polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a vízminőség romlását több tényező is okozza, többek között a kedvezőtlen hidrológiai körülmények, a kevés napsütés, az alacsonyabb hőmérsékletek és a folyó szennyezettsége.

Az elmúlt évtized során a francia hatóságok jelentős összegeket, összesen 1,4 milliárd eurót fordítottak a Szajna megtisztítására, a csatornarendszer felújítására és új víztisztító, valamint tároló rendszerek kiépítésére. Ez a beruházás több mint 548 milliárd forintnak felel meg.

A szervezők reményei szerint a júliusi száraz időjárás és a napsütés hozzájárulhat ahhoz, hogy a Szajna vize alkalmas legyen a tervezett úszóversenyek megrendezésére.