Vizsgálat a brit konzervatív politikusok ellen: fogadások az előrehozott választás időpontjára

Egy negyedik konzervatív politikus ellen is vizsgálatot indítottak az Egyesült Királyságban, miután felmerült a gyanú, hogy belső információk birtokában fogadott az előrehozott választások időpontjára.

Az Independent szerint Nick Mason, a Konzervatív Párt adatszolgáltatásért felelős vezetője szabadságot vett ki, miután a brit Szerencsejáték Bizottság vizsgálatot indított ellene. Mason szóvivője cáfolta a bűncselekmény elkövetésének gyanúját.

Rishi Sunak brit miniszterelnök május negyedikén jelentette be, hogy július 4-én előrehozott választásokat tartanak. A közvélemény-kutatások szerint a Munkáspárt földcsuszamlásszerű győzelmet arathat, ami új területeket is a párt kezébe adhat.

A választások bejelentése után derült ki, hogy Sunak titkára, Craig Williams próbált fogadni az előrehozott választások időpontjára, de a fogadóiroda politikusként azonosította és visszautasította a fogadását. A Szerencsejáték Bizottság ezután bekérte a választások dátumára tett összes fogadás adatait a fogadóirodától, amelyeket jelenleg is ellenőriznek.

Laura Saunders konzervatív politikus ellen is vizsgálatot indítottak, aki állítólag szintén fogadott a választások július 4-i időpontjára. Saunders 2015 óta dolgozik a pártnak, férje pedig a párt kampányigazgatója. Emellett egy Sunak védelmével foglalkozó rendőrt is előállítottak hasonló okokból.

A brit törvények értelmében bűncselekményt követ el az a politikus, aki belső információk birtokában tesz politikai fogadásokat. Sunak miniszterelnök csalódottságát fejezte ki az ügy kapcsán, és kötelezettséget vállalt arra, hogy elbocsátja azokat, akik a szabályokat megszegve fogadtak.