Tompos Márton a Momentum elnöki posztjáért indul

Tompos Márton, a Momentum jelenlegi alelnöke és országgyűlési képviselője, bejelentette, hogy elindul a párt július eleji tisztújításán az elnöki posztért. Donáth Anna lemondása és az elnökség távozása után Tompos szerint irányváltásra van szükség a pártban.

Tompos Márton a Telexnek nyilatkozva elmondta, hogy szolgáltatópárti vonalat képviselne, és bízik benne, hogy a tagság is az irányváltás mellett dönt. A Momentum szövetségpolitikáján is változtatna, de ennek részleteit csak a tisztújítás után kívánja ismertetni. Tompos Márton közösségi oldalán is megerősítette, hogy 8 év momentumozás után alkalmasnak tartja magát a párt vezetésére, és a tisztújításon a tagok döntik majd el, hogy kit tartanak alkalmasabbnak a párt "megmentésére".

A politikus új arcok bevonását tervezi az új elnökségbe, mint például Ruzsics Milánt, a Zala megyei elnököt, Szabó Bencét, a debreceni, és Vajda Viktóriát, a gödi önkormányzati képviselőt. Tompos szerint a helyi megoldásokon keresztül kellene bemutatni, hogyan lehetne jobban működtetni az országot, például a szűrőbuszok hiányának országos megoldásával vagy kulturális és egészségügyi problémák helyi pilot projektekkel történő kezelésével.

Tompos Márton a Momentum egyik alapító tagja, a 2022-es választáson listáról jutott be az Országgyűlésbe, és 2024 januárjában választották be a Momentum elnökségébe. Donáth Anna lemondása után először Fekete-Győr András jelentkezett be a párt vezetésére, aki a június 9-i választásokat a Momentum történetének mélypontjaként értékelte, és szívesen visszatérne a párt élére.

A Momentum az EP-választáson 3,7 százalékos eredményt ért el, ami nem volt elegendő mandátumhoz, míg öt évvel korábban még 9,93 százalékot és két képviselői helyet szereztek. Budapesten sem sikerült bekerülniük a Fővárosi Közgyűlésbe, és egyetlen megyei jogú városban sem nyertek.

A párt tisztújító kongresszusán új elnököt és elnökséget választanak. A tisztújításra vasárnap estig lehetett benyújtani pályázatot. Tompos Márton eddig csak a párt belső fórumain jelentette be az indulását, de a Telex megerősítette, hogy bejelentkezett a párt vezető tisztségére. Tompos konkrétumokkal állt elő, ígéretei között szerepel a politikai élet "hiteles szereplőivel" való közös koordináció, egy szolgáltató párt építése, valamint a hibákból és sikerekből való tanulás.