Orbán Viktor tárgyalásokra indul Rómába

Orbán Viktor hétfő este érkezik Rómába, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel tárgyaljon, ahol többek között Magyarország uniós soros elnökségének programjáról, egy új gázvezetékről és a Fidesz Konzervatívok és Reformerek pártcsaládhoz való csatlakozásának kérdése kerül terítékre.

Az olasz lapok és a Hír TV információi szerint a megbeszélések fő témái között szerepel majd Magyarország Európai Unió soros elnökségének kérdése, valamint a Fidesz és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) populista frakciója közötti kapcsolatok tisztázása. A Fidesz csatlakozásának letisztázása lesz a Meloni vezette pártcsaládhoz. Nicola Procaccini, a pártcsalád társelnöke a napokban úgy nyilatkozott, ha a Fidesz csatlakozni akar a legnagyobb konzervatív alakulathoz, akkor alá kell írnia az Ukrajna támogatásáról szóló egyezményt.

A Corriere della Sera a múlt héten arról írt, hogy Giorgia Meloni azért nem szeretné, ha a Fidesz csatlakozna az ECR képviselőcsoportjához, mert attól tart, hogy ebből több hátránya, mint előnye származna, ugyanis az ECR több tagpártja is jelezte, hogy számukra elfogadhatatlan lenne a Fidesz belépése.

A két politikus nemrégiben már találkozott egymással, de akkor Giorgia Meloni, az ECR vezetője, elutasította a Fidesz csatlakozási kérelmét. Ennek oka részben az lehetett, hogy az ECR több tagpártja is ellenállást mutatott a Fidesz belépése kapcsán, továbbá Meloni és Orbán politikai álláspontja Ukrajnával kapcsolatban is markánsan eltér egymástól.

A magyar miniszterelnök a két kormányfő közös sajtótájékoztatóján a magyar soros EU-elnökséggel kapcsolatban közölte: Magyarország le akar tenni az asztalra egy nagy tervet, az európai versenyképességi paktumot, mert meggyőződése szerint Európa legnagyobb problémája jelen pillanatban a versenyképesség hanyatlása. Ha nem kötnek európai versenyképességi paktumot, akkor munkahelyek százezreit veszíthetik el a következő évtizedben.

Orbán Viktor azt is közölte, hogy az olasz-magyar együttműködés mind a gazdaságban, mind a védelempolitikában jelentős, és ezt ki akarják terjeszteni az energetikára is. Bejelentette, hogy lesz szlovén gázvezetékszakasz, így Olaszország és Magyarország összeköttetése megvalósul, az olasz LNG terminálok pedig Magyarország számára jelentős diverzifikációs forrást jelentenek a keleti ellátáshoz képest. Orbán azt is hozzátette, hogy Olaszország és Magyarország vezetékkel való összekötéséhez eddig Szlovénia nem járult hozzá.

Giorgia Meloni hangsúlyozta, hogy Róma támogatja Budapest uniós elnökségi programjának prioritásait, így a demográfiai csökkenés jelentette kihívást, a versenyképesség növelését, az európai védelem erősítését. Egyetértett Orbán Viktorral abban, hogy erősíteni kell az utóbbi időben kialakult "új európai hozzáállást", ami az Európai Unió határainak védelmét, az illegális migrációval szembeni fellépést, valamint az afrikai államokkal való együttműködést illeti.

Az ukrajnai háborús helyzettel kapcsolatban köszönetet mondott Magyarországnak, mert a "nem mindig egyező nézetek ellenére" lehetővé tette az EU-n és a NATO-n belül is jelentős döntések meghozatalát. Meloni nagyra értékelte a figyelmet, amelyet a magyar elnökség a Nyugat-Balkán uniós csatlakozására kíván fordítani.

Orbán Viktor a brüsszeli pozíciók szétosztásával kapcsolatban helytelenítette, hogy a pártpolitikai alapra helyezzék az EU intézményeit, és jelezte: nem tudja támogatni a pozíciók elosztásáról szóló "pártpolitikai megállapodást". Szerinte 2014 óta egyre több bajt okoz, hogy az akkori elnök „politikai testületté akarta alakítani a Bizottságot”. Orbán szerint most három párt lényegében koalícióra lép, és a korábbi bevonódás helyett pártpolitikává változtatja az EU-t. Hozzátette, hogy mindenkit be kell vonni, nem szabad megengedni, hogy bármelyik ország úgy érezze az unióban, hogy kisebbségben, ellenzékben van, ez filozófiailag és stratégiailag is rossz ösvény, amelyen nem lenne szabad haladnia az uniónak.

Orbán Viktor kijelentette, hogy nem fogadják el, hogy többség és ellenzék jöjjön létre Európában, és bírálta az Európai Bizottságot, amiért politikai szereplővé lépett elő, holott neki a szerződések őrének kellene lennie. „Európa eredetileg nem ilyen volt: mindenki, kicsik és nagyok részvételén alapult, nem pedig a kizárásokon. Ezt mi, mint Magyarország nem tudjuk elfogadni” – mondta Orbán Viktor.