A mesterséges intelligencia és a művészet összecsapása

„Az ötleteket együtt innovációvá alakítjuk” – hirdeti a Meta mesterséges intelligenciája, de Európában az unió szabályozásai miatt ez egyelőre nem lehetséges. Sokmillió Instagramot használó művész, köztük dizájnerek, grafikusok, tetoválóművészek és fotósok ebből köszönik, nem kérnek, így az Instagramnak már egy művészközpontú alternatívája is létrejött.

Az MI és a művészi világ összetűzései nem új keletű problémák. A generatív MI-vel előállított tartalom jogi háttere még tisztázatlan, ráadásul félrevezetésre vagy álhírterjesztésre is alkalmasak lehetnek. Bölecz Lilla szerint a generatív MI-vel előállított tartalom egész egyszerűen „nem művészet”. Az MI már nem csak az önvezető autókban van jelen, de a Meta különböző alkalmazásaiban is találkozhatunk vele.

A Meta adatvédelmi szabályzata szerint „nyilvánosan online hozzáférhető, illetve licencelt forrásokból származó adatokat használunk. Továbbá felhasználjuk a Meta termékeiben és szolgáltatásaiban megosztott adatokat.” Azonban az üzeneteinkbe nem lát bele az MI, „az ismerősökkel és családtagokkal folytatott privát beszélgetések tartalmát nem használjuk fel az MI tanítására.”

Az Instagram a művészek számára üzleti platformként is funkcionál, a Meta azonban az ő műveiket használná fel az MI fejlesztésére. Bölecz szerint „nem azért csinálom az illusztrációimat, hogy valaki ellopja, és betegye egy gépbe, ami aztán majd levált engem.” Az Awkward Áron művésznéven dolgozó tetováló, Bence Áron szerint a munkája körülbelül 99 százalékban Instagram alapú.

Az Európai Unió felhasználói szerencsésebb helyzetben vannak, mivel az uniós szabályozások miatt a Metának lehetőséget kellett biztosítania arra, hogy azok a felhasználók, akik nem járulnak hozzá az adataik, tartalmaik használatához, erről nyilatkozatot tehessenek. Az Irish Data Protection Commission (DPC) a teljes EU-ban és az Egyesült Királyságban is blokkolta a Meta adatgyűjtését.

A Meta tervei ellen tiltakozó művészek elkezdtek elvándorolni az Instagramról. Jingna Zhang által alapított Cara platformja egy Instagram-klón, ami száz százalékban a művészekre koncentrál, online portfólióként szolgál számukra, és teljesen MI-mentes. A Cara csapata szerint „közösségi média és portfólió-platform művészek és művészetkedvelők számára. Kiszűrjük a generatív MI-képeket, hogy azok, akik hiteles alkotókat és műalkotásokat szeretnének találni, könnyen megtehessék.”

A Carát 2023 januárjában alapították, és a fókusz azon van, hogy legyen egy olyan felület, ahol a felhasználók garantáltan MI-mentes tartalmat fogyaszthatnak. Bence szerint „gyakorlatilag egy online portfólióhoz ad új teret”, így elsősorban főleg illusztrátoroknak, animátoroknak vagy fotósoknak lehet hasznos. Bölecz szerint a Cara sikere attól is függ, hogy „a tulajdonosai milyen döntéseket hoznak a későbbiekben az app működéséről”, és hogy végül kik és mennyien fogják használni. Az Instagram és a Meta egyéb alkalmazásainak hegemóniáját pedig jelenleg hatalmas kihívás megtörni.