Csoboth Kevin és a székesfehérvári Főnix Gold utánpótlásklub sikertörténete

A székesfehérvári Főnix Gold utánpótlásklub három neveltjét, Szoboszlai Dominikot, Bolla Bendegúzt és Csoboth Kevint is megtalálhatjuk a magyar válogatott keretében, ami önmagában is dicséretet érdemel az egyesület munkájáért.

A klubot Szoboszlai Zsolt, Dominik apja álmodta meg, Bolla László, Bendegúz apja pedig a pénzügyi feltételeket igyekezett megteremteni. Csoboth Róbert, Kevin apja pedig annyira meg volt győződve a klub munkájáról, hogy rendszeresen vitte fiát Pécsről Fehérvárra edzeni. A klubban nagy hangsúlyt fektettek a technikai képzésre, és a gyakorlatokat egy palánkkal körülvett kis pályán végezték, hogy csökkentsék a holtidőt. Csoboth Róbert maga is komoly labdarúgó múltra tekintett vissza, hiszen tagja volt az 1984-ben ifjúsági Európa-bajnokságon győztes magyar csapatnak. Kevin kezdetben nem is érdeklődött annyira a foci iránt, de később megszerette a sportot.

A Főnix Gold 2011-ben és 2013-ban is megnyerte a Cordial Cupot, egy rangos korosztályos tornát Németországban, ahol mindhárom játékos részt vett. Szoboszlai Dominik emlékezetes pillanatokat idézett fel erről a tornáról. Bár Bolla egy évvel idősebb volt, így az első nagy sikerüknél már nem lehetett jelen, a 2017-es ifjúsági Európa-bajnokságon Csoboth két gólt is szerzett a franciák elleni 3–2-es győzelemben.

Csoboth tehetségét a Benfica is észrevette, és Nuno Gomes sportigazgató jelentette be szerződtetését 2017 nyarán. A játékos iránt több klub is érdeklődött, köztük a Hertha és a Dinamo Zagreb. A portugál csapatnál sokat tanult, de végül nem került be a felnőtt keretbe, így 2021 nyarán a Fehérvár FC jelentette be szerződtetését. Formába lendüléséhez kölcsönadták Szegedre, majd innen került Újpestre, ahol jelenleg is játszik és ahol Mészöly Gézával dolgozva kidolgozták azt a tervet, ami segített neki visszaverekednie magát a válogatottba.

2023 márciusában debütált a felnőtt válogatottban egy észtek elleni mérkőzésen. A kapitány, Marco Rossi bízott abban, hogy Csoboth sebességét kihasználva képes lesz változtatni az eredményen az Európa-bajnokságon. Rossi úgy küldte pályára, hogy próbáljon gólt szerezni és üres területeket kihasználva mozogjon. Csoboth gólja a mérkőzés 99. percének 32. másodpercében született, ami az Európa-bajnokságok történetében a rendes játékidőben a legkésőbb esett győztes találatnak számít.

A válogatott háromórás buszúton próbálta kiélvezni a győzelmet Stuttgartból Weilerbe, az Eb-bázisig. Csoboth elmondása szerint a sikert és a gólt Varga Barninak ajánlotta, és bár az első két meccsen a szülei nem tudtak jelen lenni, tudta, hogy lesz még lehetőség a skótok ellen, akik a meccs során kinyíltak. A továbbjutás lehetősége még nyitott, az F csoport eredményei szerda este válnak hivatalossá.

A Skócia elleni győztes gólját követően Csoboth még mindig nem fogta fel, mit ért el. A válogatott Weiler im Allgäu-ban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a gólt ezerszer, lehet kétezerszer is visszanézte a buszon, és még mindig nem fogta föl a történteket. A találkozón súlyos sérülést szenvedő Varga Barnabásról annyi a friss információjuk, hogy tud kommunikálni és stabil az állapota. A következő két-három nap a műtét miatt nem lehet majd velük, de úgy lesz, ahogyan Szoboszlai Dominik is mondta, vagy a csatártársat engedik haza hamarosan onnan, vagy ők mennek be hozzá a kórházba.

Csoboth a vasárnap esti Eb-mérkőzésen tizedszer viselte a magyar válogatott mezét, és ezzel a találattal szerezte meg első gólját felnőttszinten. A csoportkör utolsó fordulójában elért 1–0-s győzelemmel Magyarország a csoportjában a harmadik helyen végzett, így nem jutott tovább. A válogatott a győzelmet követően hajnali fél kettő körül visszaindult a bázisára, Weiler im Allgauba, ahol a csapat várta a fejleményeket, hogy mire elég a három pont a csoportharmadikok összevetésében.

Csoboth Kevin a vasárnap esti meccs után elmondta, hogy voltak az életében nehezebb periódusok, mélypontok, de mindennek úgy kellett lennie, ahogy történt. Nem zárt le könnyű időszakot a Benficában, aztán amikor hazatért, Fehérváron sem kapta meg azt a lehetőséget, amire vágyott, a másodosztályú Szegednél, és az Újpestnél igen. A klubot a szíve csücskének nevezte, mert bíztak benne.

Azt nem mondom el, hogy a kapufánál mit mondott apám, de a gól után szerencsére nem repült ki a tévé az ablakon. A visszafelé úton a benzinkutaknál persze enyém volt minden csekk, ahogy ilyenkor az első válogatott gólját szerző játékosnál lenni szokott – avatott be a részletekbe.

Rossz visszaemlékeznie Varga Barnabás sérülésére, de azt nem értette a vonal mellől, hogy az orvosi személyzet miért vacakol, és miért nem segítenek a Fradi fejsérülést szenvedett csatárán. Varga barátnője a lelátóról nézte végig az eseményeket. Csoboth azt mondta, hogy a csapattársa képes a kommunikációra, de 2-3 napig biztosan nem lehet velük.

„A hideg ráz még ki most is, ha gólomra gondolok, még akkor is, ha a legfontosabb a győzelem volt. Visszanéztem már vagy ezerszer, a hosszúra akartam rúgni, és szerencsére nem ért oda a kapus. Aztán teljes áramszünet. A következő pillanat már az, amikor Barni mezét tartom és ünneplünk.” – mesélte Csoboth. Azzal nem szeretne foglalkozni, hogy így bekerülhet-e kezdőcsapatba, mert ha csak egy percre kap lehetőséget a kapitánytól, akkor annyi idő alatt akarja megmutatni a képességeit.

Labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, csoportkör, 3. forduló

A csoportSkócia–Magyarország0–1 (0–0)
Stuttgart,Stuttgart Arena, 54 000 néző. V: Tello (argentin)

Skócia: Gunn – Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.9) – McGinn (Armstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay – Adams (Shankland, 76.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke
Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Dárdai M. (Szalai A., 74.) – Bolla (Csoboth, 86.), Styles (Nagy Á., 61.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 86.) – Sallai, Szoboszlai – Varga B. (Ádám M., 74.) Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gólszerző: Csoboth (100.)

A csoport másik meccsén

  • Svájc–Németország 1–1(Ndoye 25., ill. Füllkrug 92.)

Az 1. fordulóban történt

Magyarország–Svájc 1–3 (0–2) Németország–Skócia 5–1 (3–0)

A 2. fordulóban történt

Németország–Magyarország 2–0 (1–0) Skócia–Svájc 1–1 (1–1)

A csoport végeredménye:1. (és továbbjutott) Németország 7 pont (8–2), 2. (és továbbjutott) Svájc 5 (5–3), 3. Magyarország 3 (2–5), 4. Skócia 1 (2–7)

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!