Egyiptomi utazási irodák a bíróság előtt a mekkai zarándoklat halálos áldozatai miatt

Az egyiptomi miniszterelnök, Mostafa Madbouly elrendelte 16 utazási iroda engedélyének megvonását, miután több százan vesztették életüket a mekkai zarándoklaton, amely az iszlám öt pillérének egyike. A halálesetek többségét az extrém hőség okozta.

A miniszterelnök a cégvezetőket bíróság elé állította, mert azok illegálisan szerveztek utakat a haddzsra, amely minden muszlim számára kötelező életében legalább egyszer, ha anyagi és fizikai körülményei ezt lehetővé teszik. A zarándoklat Mekkában és környékén több napon át tart, és a királyság minden évben országonkénti kvóták alapján, sorsolás útján osztja ki a hozzá szükséges engedélyeket.

Egyiptom hivatalosan is megerősítette, hogy a különböző országokból több mint 1100 haláleset történt, ebből 658 egyiptomi áldozat volt, akik közül 630-an nem rendelkeztek a szükséges regisztrációval. Sokan évek óta várnak a lehetőségre, hogy részt vehessenek a zarándoklaton, azonban a magas költségek miatt még azok is illegális utat választanak, akiknek lenne lehetőségük hivatalos úton eljutni.

A halálesetekért azokat a cégeket teszi felelőssé az egyiptomi kormány, amelyek a vízumrendszert megkerülve, egyszerű turisztikai vízumokkal szervezték meg a zarándoklatra a programokat. Ezzel a módszerrel a zarándokok illegális kerülőutakon jutnak el Mekkába, ami jelentős összegeket takarít meg számukra, különösen azóta, hogy 2019-ben Szaúd-Arábia megkönnyítette az általános turisztikai vízumok megszerzését.

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy „több amerikai állampolgár is meghalt Szaúd-Arábiában”, de nem kívántak külön nyilatkozni a Wurie családdal kapcsolatos ügyről. Egy idős amerikai házaspár, akik egész életükben arra spóroltak, hogy elvégezhessék a zarándoklatot, szintén a rekkenő hőség áldozatai lettek. Összesen 8 és fél millió forintnak megfelelő összeget fizettek ki egy utazásszervező cég által szervezett all inclusive csomagra, ám haza már nem térhettek.

A lányuk, Saida Wurie elmondása szerint az utazásszervező cég nem biztosította a zarándoklaton való részvételhez szükséges megfelelő szállítást, és problémák voltak az engedélyekkel is. A csoport, akikkel a szülei együtt utaztak, nem rendelkezett elegendő élelemmel és ellátmánnyal az öt-hat napos útra. A lány szerint szüleit az utazásszervező nem készítette fel megfelelően az útra, és nem azt kapták a cégtől, amiért fizettek.

A gyászoló család megpróbálja felkutatni, hová temették el a szülőket, miután a szaúdi kormány már eltemette őket anélkül, hogy pontos helyszínt közöltek volna a családdal.