A 29. Budapest Pride felvonulás kezdetét vette

A "Vedd vissza a jövőd!" jelmondattal indult útjára szombaton a 29. Budapest Pride felvonulás, amely a Pride-hónapot zárja le. A menet a Podmaniczky utcából indult, az Andrássy úton haladt keresztül, és a Vajdahunyad várában ért véget, ahol Civil Falu, beszédek és zene várta az érdeklődőket.

A felvonulás mottója, amely évek óta változatlan, a társadalmi problémákra, mint a rasszizmus, a lakhatási válság, az ökológiai krízis, a demokráciába vetett hit válsága, a homofóbia, a transzfóbia és a szexizmus, valamint a megoldási lehetőségekre hívja fel a figyelmet. A szervezők szerint a közösségi válaszok és az alulról szerveződő kezdeményezések jelenthetik a megoldást ezekre a problémákra.

A magyar LMBTQ-közösség az elmúlt időszakban több támadással is szembesült, többek között a gyermekvédelmi törvény álcájában meghozott melegellenes intézkedésekkel, könyvek lefóliázásával, kiállítások korhatárossá tételével és a közösség tagjai felett lebegtetett újabb szigorításokkal. Kövér László házelnök pedig kiutasította a Parlamentből a Momentum és egy LMBTQ-szervezet konferenciáját.

Az idei Pride előtt 35 ország nagykövetsége fejezte ki aggodalmát a magyar anti-LMBTQ törvények miatt, és támogatásukról biztosították a közösség tagjait, sürgetve a magyar kormányt, hogy hagyjon fel az LMBTQ személyek és családjaik politikailag motivált célponttá tételével.

A Budapest Pride szervezői szerint a felvonulás résztvevőinek száma évről évre nő, és az ellentüntetők száma csökken. Az elmúlt években 10–25 ezer fő között mozgott a résztvevők száma, 2021 óta pedig körülbelül 35 ezer ember menetel együtt.

A Telex megkérdezte a pártokat, hogy részt vesznek-e a felvonuláson. Karácsony Gergely főpolgármester ott lesz, de nem fog beszédet mondani. A Momentum saját kamionnal lesz jelen, és képviselői nagy számban képviseltetik magukat. Donáth Anna, a Momentum politikusa szerint a Pride elfogadás, öröm és tánc, és kiemelte, hogy a Pride egyszerre ünnep és polgárjogi küzdelem, szolidaritás és bulizás. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is részt vesz, tematikus szivárványos nyakkendős kétfarkú kutyával készülve. A Párbeszéd-Zöldek több politikusa, köztük Szabó Rebeka, Barabás Richárd és Szabó Tímea, valamint a kilépett Tordai Bence is részt vesz a felvonuláson. A DK is ott lesz, ahogy minden évben. A Mi Hazánk ellentüntetést szervezett, de nem kaptak engedélyt a rendőrségtől. A Jobbik-Konzervatívok nem vesz részt az eseményen, és a Fidesz valamint az MSZP nem válaszoltak a megkeresésre.

A szombat délutáni Budapest Pride rendezvény miatt tehát szakaszosan lezárják a közúti forgalmat, így módosulnak a közösségi közlekedési járatok is. A felvonulás várhatóan körülbelül 15 órától indult a Podmaniczky utcából és nagyjából 17 óra körül éri el a Városligetet a Bajcsy-Zsilinszky út–Andrássy út–Oktogon–Andrássy út–Dózsa György út–Hősök tere útvonalon át. A Civil Faluban Karafiáth Orsolya, író, költő, a mostani Pride házigazdája is beszédet fog mondani 17 órától, mondandójának fő üzenete az volt, hogy elege van a kirekesztésből és a gyűlöletből, és hozzátette, hogy a kormány annyira a falig tolta a gyűlölködést, hogy az már kezd átmenni elfogadásba.

A meneten ellenzéki politikusok mellett fideszes politikusok is felbukkantak – igaz, utóbbiak csak transzparenseken díszelegve. Az elhangzott szlogenek között voltak olyanok, amelyek tágabb társadalmi vagy politikai eseményeket kötöttek össze az LMBTQ-közösség elfogadásának igényével, mint például a „Trans lives matter!” vagy „A gyűlölet nem kóser!”. A meneten házikedvencek is megjelentek, például Erzsi, a macska egy transzparenssel és az „A szabadság a tonhalnál is fontosabb!” felirattal. Az idei menet zenei aláfestését javarészt az ABBA, Cher, Lady Gaga és a drag queenek által inspirált előadó, Chappell Roan szolgáltatta.

Néhány ellentüntető is megjelent, Budaházy György és a Magyar Önvédelmi Mozgalom „Stop LMBTQPedofília” feliratú transzparensekkel fejezte ki nemtetszését. A tömeg békésen vonult, a menet végén önkéntesek zsákokba gyűjtötték a hátrahagyott szemetet.