A Magyar Rendőrség figyelmeztetése: Az öv használata életet menthet

A Magyar Rendőrség egyértelmű üzenetet közvetített az X közösségi platformon: a biztonsági öv használata létfontosságú, és ennek elmulasztása hullazsákhoz vezethet.

Magyarországon már több évtizede kötelező a biztonsági öv használata, mégis sokan nem tartják be ezt az előírást. Az első üléseken 1976 óta, míg a hátsó üléseken 1993 óta kötelező az övhasználat. A Közlekedéstudományi Intézet (KTI) 2022-es felmérése szerint a sofőrök 88,5%-a, az elöl utazók 87,3%-a, a hátul utazók pedig alig több mint fele köti be magát.

A rendőrség a Közlekedésbiztonság megkeresésére reagálva hangsúlyozza, hogy az övhasználat fokozott ellenőrzése 2023-ban is folytatódik, mivel Magyarország még mindig elmarad a fejlett közlekedésbiztonságú országok övhasználati szokásaitól.

A hatóságok célzott ellenőrzéseket is terveznek, amelyek során minden arra közlekedő járművet megállítanak egy adott ponton, és kizárólag az öv- és gyermekülés használatát, valamint a bukósisak viselését ellenőrzik. Az ORFK utasítása értelmében minden intézkedésnél, így az ittasság ellenőrzésekor is, kötelező az öv- és gyermekülés használatának ellenőrzése.

Berta Tamás, a KTI közlekedésbiztonsági igazgatóhelyettese szerint a biztonsági öv használatának 6,2%-os növelése 10-12 százalékkal csökkentené a halálos balesetek számát. 2020-ban és 2021-ben 110 ember élhetett volna tovább, ha bekötik magukat indulás előtt. A hátsó üléseken utazók különösen veszélyeztetettek, hiszen 7,9-szer nagyobb eséllyel halnak meg balesetben, ha nem használják a biztonsági övet.

Az övhasználat elmulasztásáért kiszabható bírságok is emelkedtek, ami további motivációt jelenthet az öv használatára. Lakott területen 13 000, országúton 19 500, autópályán 26 000 forint a bírság, amit extra bűntetőpontok is kísérhetnek. Mind a sofőr, mind az utasok felelősek az övhasználatért, kivéve a fiatalkorúak esetében, akikért a felügyeletet ellátó személy felelős.

A biztonsági öv nem csupán az életet védi, hanem a sérülések súlyosságát is csökkenti. Senki ne közlekedjen sérült vagy nem megfelelően működő övvel, és rendszeresen ellenőrizze annak állapotát!