Szaharai por és 37 fok várható vasárnap

Újabb adag szaharai por érkezik vasárnap Magyarországra, ami a hét utolsó napján 32-37 fokos csúcshőmérsékleteket és erős UV-B sugárzást hoz magával.

Az Időkép szerint ilyenkor gyakran nagy kiterjedésű cirruszernyők jönnek létre, amelyek szűrik a napsütést, és olyan érzetet kelthetnek, mintha homályos lenne az ég, a horizont. Ennek ellenére a vasárnap időjárása rendkívül forró lesz, a hőmérséklet elérheti a 37 fokot is.

A nap folyamán nagyon erős UV-B sugárzásra is számítani kell. Ezért fontos, hogy aki a szabadban tartózkodik, védekezzen a nap káros hatásaival szemben.

Vasárnap estétől változékonyabbá válik az időjárás, növekszik a zivatarok valószínűsége. Kezdetben elsősorban északnyugaton, a Dunántúl északi részén lehet számítani helyenként zivatarokra, majd a középső országrészben, a főváros térségében is megjelenhetnek, éjféltől pedig egyre inkább az ország északi, északkeleti harmadában és az Észak-Alföldön. A HungaroMet előrejelzése szerint intenzív csapadék, viharos szél, néhol jégeső is előfordulhat.

A közelgő hidegfront előtt a szél szaharai homokot hoz Magyarország területére, amely sivatagi hangulatot kelthet a naplemente idején, ugyanis a sűrű homok szűri majd meg a napfényt. Másfél héttel ezelőtt is hasonló helyzet alakult ki, amikor olyan sok por szállt Magyarország felett, hogy fél órával napnyugta eltűnt már a nap a poros légrétegben.